Publicēts: 30.10.1998. Aktualizēts: 14.01.2011.

Rīgā 1998. gada 30. oktobrī

Lai veicinātu pasaules sabiedrības informētību par ekonomisko reformu norisi mūsu valstī, Latvijas Bankas preses dienests sadarbībā ar sabiedrisko attiecību aģentūru "Bloomfield Turner Associates" no šī gada 2. līdz 5. novembrim rīko ietekmīgu Lielbritānijas, Vācijas, Zviedrijas, Somijas, Dānijas, Norvēģijas un Krievijas preses izdevumu žurnālistu vizīti Latvijā. Vizītes ietvaros žurnālisti apmeklēs Valsts prezidentu, Saeimu, Latvijas Banku, Latvijas Privatizācijas aģentūru, vairākas bankas, kā arī Ventspili – dinamisku ostas pilsētu ar nozīmīgu vietu Latvijas ekonomiskajā kartē.

Domājam, ka mūsu valstij savas astoņdesmit gadu jubilejas priekšvakarā ir daudz pozitīva, ko teikt Eiropas un pasaules sabiedrībai. Šobrīd arvien skaidrāk dzirdam ārvalstu amatpersonu viedokli par to, ka Latvija ir gatava sākt sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES). Viens no svarīgākajiem uzdevumiem valstīm, kuras vēlas iekļauties ES, ir ekonomikas izaugsme. Galvenie mūsu valsts aizvadīto gadu ekonomiskie sasniegumi ir stabils nacionālās valūtas kurss un konsekventi stingra monetārā politika, bezdeficīta budžets, zema inflācija. Latvijas iekšzemes kopprodukts 1997. gadā pieauga par 6.5%, 1998. gada pirmajā pusgadā - par 6.4%, un, neskatoties uz nelabvēlīgo ārējo situāciju, paredzam 4-5% pieaugumu šogad kopumā. Gada inflācija ir tuva attīstīto valstu līmenim – septembrī tā sarukusi jau līdz 3.5%. Lielo uzņēmumu privatizācija veicina ārvalstu investīciju ieplūdi valstī, kas sekmē ražošanas modernizāciju un ekonomiskās konkurētspējas palielināšanos. Pasaules vadošo reitingu aģentūru Moody's, Standard & Poor's un Fitch IBCA Latvijai piešķirtie kredītreitingi apstiprina, ka Latvija ir stabila, investīcijām labvēlīga valsts ar labām nākotnes perspektīvām. Aģentūras atzīst, ka Latvijā ir viena no veselīgākajām banku sistēmām starp Centrālās un Austrumeiropas t. s. pārejas tipa valstīm. Jāatzīmē, ka Krievijas un citu reģionālu krīžu iespaidā reitingu aģentūras ļoti piesardzīgi vērtē atsevišķas valstis. Taču tās nākušas klajā ar paziņojumiem, ka, neraugoties uz satraukumu apkārtējā pasaulē, izredzes Latvijas kredītnovērtējumam attiecībā uz ilgtermiņa ārvalstu aizņēmumiem vēl joprojām ir stabilas un Latvijas kredītreitingi netiek samazināti.

Latviju apmeklēs žurnālisti no "The Times", "Financial Times", "The Banker" un "Central European" (Lielbritānija), "Handelsblatt" un "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (Vācija), "Berlingske Tidende" (Dānija), "Helsingin Sanomat" un "Kauppalehti" (Somija), "Aftenposten" (Norvēģija), "Dagens Nyheter" un "Dagens Industri" (Zviedrija) un "Kommersant Daily" (Krievija).