Publicēts: 30.11.1999. Aktualizēts: 14.01.2011.

Rīgā 1999. gada 30. novembrī

Latvijas Banka starptautiskas monētu programmas "Apdraudētā fauna" ietvaros 1999. gada 1. decembrī laiž apgrozībā Eiropas ūdelei veltītu 1 lata sudraba piemiņas monētu.

Eiropas ūdele ir neliels sermuļu ģints caunu dzimtas kažokzvērs, kura dzīvesveids ir nesaraujami saistīts ar ūdeni, jo tam ideāli piemērota peldplēve starp pirkstiem un ūdensnecaurlaidīgais kažoks. Krēslas stundās šis veiklais, brūnais dzīvnieks, zoda baltumam pazibot, rosās pie klusām meža upēm un strautiem, ar niedrēm aizaugušās ezeru malās, lielo upju vecupēs un grīvās. Ūdele labi nirst un peld, parasti apdzīvo noteiktu upes krasta iecirkni. Par mājokli Eiropas ūdele izmanto dabiskās slēptuves vai citu dzīvnieku pamestās alas, nereti arī pati migas ierīkošanai izrok alu, kuru rūpīgi izklāj ar sausu zāli, sūnām un lapām. Rūpes par vasaras sākumā pasauli ieraudzījušajiem mazuļiem ģimeni satur kopā līdz rudenim, kad jaunā paaudze dodas savas teritorijas meklējumos. Ūdele ir plēsējs, īpaši aktīvs ūdenī, bet nobauda arī, piemēram, ogas.

Eiropas ūdeles mīksto kažoku cilvēks ir iekārojis kopš seniem laikiem. Turklāt tā zaudē konkurences cīņā ar Amerikas ūdeli, kas ir lielāka un agresīvāka. Līdz mūsu gadsimta vidum Eiropas ūdele bija bieži sastopama visā Latvijā, bet kopš 1994. gada to šeit ne reizi nav izdevies ieraudzīt.

(Pēc zooloģes Ž. Andersones materiāliem)

 

Monētu iespējams iegādāties Latvijas Bankā.