Publicēts: 05.10.2005. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2005. gada 5. oktobrī

Latvijas Banka 2005. gada 6.-7. oktobrī organizē starptautisku nozares semināru "Centrālo banku apmeklētāju centru iespējas un risinājumi". Tā ietvaros divpadsmit Eiropas valstu centrālo banku apmeklētāju centru un muzeju darbinieki, kā arī Starptautiskās muzeju asociācijas un Latvijas skolu un augstskolu pārstāvji apspriedīs kā strādāt, lai muzeji ne tikai liecinātu par pagātni, bet arī mūsdienīgi izglītotu un informētu.

Prof. Dr. Dīters Lindenlaubs, kas ilgstoši vadījis Deutsche Bundesbank Naudas muzeju, sniegs priekšlasījumu par apmeklētāju centru lomu centrālo banku darbībā. Starptautiskās muzeju asociācijas Eiropas reģionālās organizācijas valdes locekle Agrita Ozola analizēs jaunas pieejas muzeju darbībā Latvijā un Lietuvā. Iecerēta arī diskusija par apmeklētāju centru satura un darba organizācijas jautājumiem: izglītības darbu ar skolām un augstskolām, naudas vēstures un makroekonomisko jautājumu līdzsvaru centra saturā, apmeklētāju plūsmas organizāciju u.c.

Starptautiskās muzeju asociācijas (ICOM) Latvijas Nacionālās komitejas priekšsēdētāja Ginta Gerharde-Upeniece, paužot gandarījumu par semināra norisi Latvijā, Rīgā, uzsver, ka līdzās finansiālajai un ekonomiskajai dimensijai svarīgs semināra aspekts ir muzeoloģijas problēmu un izglītības projektu apspriešana, lai panāktu, ka konkrētās nozares (piemēram, finanšu) profesionāļiem pašsaprotamas lietas varētu padarīt uztveramākas teju ikvienam.

Seminārā būs pārstāvētas dažādu Eiropas reģionu valstu centrālās bankas - gan tādas, kur apmeklētāju centrs darbojas jau ilgstoši, gan tādas, kas apsver centra izveidi - lai apkopotā veidā iepazītu kolēģu pieredzi. Latvijas Banka centra izveidē ir mācījusies no daudziem kolēģiem un īpaši lielu palīdzību saņēmusi no Vācijas, Somijas, Čehijas un Beļģijas centrālo banku muzejiem, kā arī no Eiropas Centrālās bankas, saka Latvijas Bankas Apmeklētāju centra "Naudas pasaule" vadītājs Jānis Motivāns.

Latvijas Bankas Apmeklētāju centra "Naudas pasaule" galvenais uzdevums ir veicināt plašas sabiedrības informētību un izglītību par naudas lomu makroekonomikā. Atklāts šī gada februārī, tas īsā laikā guvis apmeklētāju atzinību, un izglītības sezonas laikā tajā viesojas aptuveni 1,000 cilvēki mēnesī (vairāk sk. http://www.bank.lv/acentrs).

Cien. žurnālisti! Ierobežotā vietu skaita dēļ seminārs plānots tā dalībniekiem. Ja Jūs interesē seminārā apskatāmie jautājumi un, piemēram, interviju iespējas ar dalībniekiem, lūdzu, sazinieties ar Latvijas Bankas preses sekretāra vietnieku Kristapu Otersonu pa tālruni 67022384, 6517890 vai e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..