Publicēts: 09.01.2006. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2006. gada 9. janvārī

Latvijas Banka laiž apgrozībā 1 lata sudraba piemiņas monētu "Janvāris. 1991.", kas veltīta 1991. gada Rīgas barikāžu dalībniekiem. Monētas grafisko dizainu veidojis Juris Petraškevičs un ģipša modeli - Andris Vārpa. Tā kalta Somijas kaltuvē Rahapaja Oy.

Monētu kā barikāžu notikuma iemūžinājumu mākslā un piemiņas naudā Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pasniegs Barikāžu fondam 1991. gada barikāžu muzeja jaunās ekspozīcijas atklāšanā rīt, 10. janvārī. Pasākums noritēs muzeja telpās Rīgā, Krāmu ielā 3, tā sākums plkst. 16:00.

Konkursa žūrija monētas izveidei izvēlējās darbu ar mazāk abstraktu simboliku un tiešāku sasauci ar janvāra notikumiem Rīgā. Pats monētas grafiskā dizaina autors Juris Petraškevičs monētas aversam piedāvāto motīvu "Sasaluši ugunskuri" raksturo šādi: "Tēlā apvienoti uguns un saltums; siltums vienotība un paliekošs mirklis; ziemas klusuma romantika un bailes, neziņa. Uguns kristāli. Gan silda, gan biedē un ievaino." Savukārt, pamatojot Lāčplēša tēla izvēli monētas reversam, autors atzīmē, ka tas, dažādi variēts, ticis izmantots tautas manifestācijās, arī 1991. gada janvāra notikumos.

Katram barikāžu notikumu aculieciniekam un līdzdalībniekam ir savs, personības un pieredzētā nosacīts skatījums uz šo laiku. Konkursā, kas noritēja 2005. gada jūlijā un augustā, piedalījās seši mākslinieki - Kristiāns Brekte, Ojārs Feldbergs, Ojārs Pētersons, Juris Petraškevičs, Arvīds Priedīte un Solveiga Vasiļjeva. Latvijas Bankā barikāžu atceres laikā iepazīstinās ar monētas dizaina konkursam iesniegtajiem septiņpadsmit darbiem (Power Point prezentācija 25 MB) . Aicinām ikvienu interesentu Latvijas Bankas foajē, Rīgā, K. Valdemāra ielā 2a no 10. līdz 20. janvārim, darbdienās no 8:30 līdz 17:30 (piektdien līdz 16:15).

Monēta "Janvāris. 1991." ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā kopējā tirāža - 5 000 eksemplāru. Monētas apraksts - pielikumā (2. lpp). Monēta "Janvāris. 1991." un citas Latvijas jubilejas un piemiņas monētas iegādājamas Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos.