Publicēts: 26.11.2009. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2009. gada 26. novembrī

Latvijas Banka Eiropas Savienības piemiņas monētu programmā "Eiropas mantojums" šodien laiž apgrozībā sudraba piemiņas monētu "Ziemassvētku eglīte". Tās grafisko dizainu veidojis mākslinieks Edgars Folks un ģipša modeli - tēlnieks Jānis Strupulis.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām - notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Ziemassvētkos cilvēki arī monētās sagaida sižetus un tēlus, kas nes prieku, mieru, siltumu. Atceramies, ka pagājušajā gadā tā bija Laimes monēta ar skursteņslauķi, ko cilvēki novērtēja kā Latvijas Gada monētu 2008.

Šogad, atceroties pirms 500 gadiem pie Rīgas Melngalvju nama pirmoreiz Ziemassvētkiem rotāto egli, sudraba monēta tiek veltīta šim cilvēcei un ikvienam Latvijā mīļajam un gaidītajam simbolam - eglītei. Monētas aizmugurē mākslinieki tēlojuši citu Ziemassvētku tradīciju - ķekatniekus maskās. Saulgriežu rituāli ar iešanu ķekatās, budēļos vai čigānos izsenis saistīti arī ar eglītes godāšanu. Monēta "Ziemassvētku eglīte" iekļauta kopējā Eiropas Savienības valstu kolekciju monētu programmā "Eiropas mantojums".

Sudraba 1 lata monēta "Ziemassvētku eglīte" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 20,000 eksemplāru, no tiem 10,000 - tirdzniecībai Latvijā. Monētas apraksts. Monēta "Ziemassvētku eglīte" būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 23.10.

Jāpiebilst, ka šodien līdz ar sudraba piemiņas monētu Latvijas Banka laiž apgrozībā arī īpašo 1 lata apgrozības monētu ar Ziemassvētku eglīti. Šīm monētām ir ierobežota tirāža, bet citādi tās ir parastas apgrozības monētas, kuras Latvijas ģimenes un kolekcionāri ir iecienījuši interesanto un Latviju raksturojošo tēlu dēļ.

Informācija redaktoriem
Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.