Publicēts: 01.01.2013.

Iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām izsniegto kredītu atlikums pārskata periodā gandrīz nemainījās un septembra beigās bija 196.1 milj. latu. Jau 6 mēnešus pēc kārtas izsniegto kredītu apjoms svārstījās starp 191 milj. latu un 196 milj. latu. Vienlaikus vairāk līdzekļu bankas ieguldīja valdības sektorā (sk. 10. att.). Valsts uzņēmumiem un privātpersonām izsniegto kredītu atlikumi samazinājās, bet privātuzņēmumiem izsniegto - pieauga. Ilgtermiņa kredītu kopapjoms ceturkšņa laikā nedaudz samazinājās, bet īstermiņa - pieauga, un īstermiņa kredītu īpatsvars kopējā kredītu apjomā septembra beigās sasniedza 47.2% (jūnijā - 45.6%).

Atšķirībā no 1996. gada pirmajiem diviem ceturkšņiem pieprasījums pēc latos izsniegtiem kredītiem bija lielāks (septembrī to īpatsvars bija 42.9%, jūnijā - 40.3% no kredītu kopapjoma), bet samazinājās pieprasījums pēc ārvalstu valūtā izsniegtiem kredītiem.

Uzņēmumiem izsniegto kredītu kopējie atlikumi tautsaimniecībā 1996. gada 3. ceturkšņa beigās bija 171.1 milj. latu - kopš 2. ceturkšņa beigām to apjoms gandrīz nemainījās. Tomēr tranzītkredītu atlikumi ceturkšņa laikā samazinājās par 32.0%, bet pieauga iekšzemes uzņēmumiem izsniegto īstermiņa un ilgtermiņa kredītu atlikumi (attiecīgi par 5.1% un 17.2%).

Būtiski mainījās atsevišķām tautsaimniecības nozarēm izsniegto kredītu atlikumi. Apstrādājošajai rūpniecībai izsniegto kredītu atlikumu apjoms 3. ceturkšņa beigās bija par 17.5% lielāks nekā 2. ceturkšņa beigās. Kredītu atlikumu kopapjomā vislielākais joprojām bija tirdzniecības (35.0%) un apstrādājošās rūpniecības (29.9%) īpatsvars. Abas nozares bija saņēmušas visvairāk gan īstermiņa, gan ilgtermiņa (neieskaitot tranzīta) kredītu. Tranzītkredītu lielāko daļu saņēma apstrādājošā rūpniecība un elektroenerģijas, gāzes un ūdens apgādes nozare.

Nerezidentiem izsniegto kredītu atlikumi 3. ceturkšņa laikā nedaudz samazinājās un septembra beigās bija 23.4 milj. latu jeb 10.7% no visiem banku izsniegtajiem aizdevumiem.