Publicēts: 01.01.2013.

Neliela inflācija un zems procentu likmju līmenis starpbanku un vērtspapīru tirgū ļāva Latvijas Bankai nemainīt refinansēšanas likmi (jau kopš 25. aprīļa tā ir 4.0%).

Vidējais Latvijas Bankas izsniegto kredītu atlikums 3. ceturksnī bija 4.5 milj. latu (2. ceturksnī - 5.3 milj. latu). Tā kā bija pieprasījums pēc latiem un procentu likmes repo izsolēs salīdzinājumā ar starpbanku tirgu bija zemas, jūlijā palielinājās banku interese par repo kredītiem. Repo izsolēs 3. ceturksnī kopumā izsniegti kredīti 13.4 milj. latu apjomā (no tiem jūlijā - 11.0 milj. latu). Tomēr turpmākajos mēnešos zemās starpbanku tirgus procentu likmes un lielais resursu piedāvājums tirgū mazināja pieprasījumu pēc centrālās bankas kredītiem. Repo izsoļu vidējā svērtā procentu likme (4.0%) neatšķīrās no Latvijas Bankas refinansēšanas likmes.

Repo izsolēs izsniegtie kredīti veidoja 77.5% no Latvijas Bankas izsniegto kredītu kopapjoma (2. ceturksnī - 83.3%). Pārējo Latvijas Bankas izsniegto kredītu daļu veidoja automātiskie lombarda kredīti, kas 3. ceturksnī izsniegti 4.0 milj. latu apjomā (par 8.1% vairāk nekā 2. ceturksnī), un to vidējā svērtā procentu likme samazinājās līdz 5.0%.

Lai efektīvāk īstenotu monetāro politiku un attīstītu naudas tirgu, jūlijā Latvijas Banka ieviesa jaunu monetāro instrumentu - uzsāka valūtas mijmaiņas darījumu izsoles. Bankām radās iespēja uz laiku aizņemties līdzekļus latos, neveicot valūtas konvertēšanu un mazinot valūtas kursa risku. Šādi izsniegto līdzekļu apjoms jūlijā bija 3.0 milj. latu (termiņš - 91 diena un vidējā likme - 4.9%), bet augustā - 8.0 milj. latu (91 diena; 4.6%). Septembrī valūtas mijmaiņas darījumu izsolēs bankas nepiedalījās.