Publicēts: 01.01.2013.

Naudas bāzes dinamiku 3. ceturksnī ietekmēja Latvijas Bankas īpašumā esošo valdības vērtspapīru portfeļa palielināšanās (par 23.0 milj. latu) augusta nogalē, kā arī Latvijas Bankas tīro ārējo aktīvu kritums septembrī. Bankām izsniegto aizdevumu pieaugums tikai daļēji kompensēja naudas bāzes kritumu, ko izraisīja ārvalstu valūtas pārdošana.

Naudas bāze 3. ceturkšņa beigās bija par 13.1 milj. latu jeb 2.8% mazāka nekā 2. ceturkšņa nogalē (457.4 milj. latu; sk. 16. att.).

Jūlijā Latvijas Bankas neto nopirktās ārvalstu valūtas apjoms bija neliels (0.4 milj. latu), bet būtiski pieauga valdības termiņnoguldījuma apjoms centrālajā bankā (par 25.0 milj. latu). Tas izraisīja naudas bāzes samazināšanos par 2.1% (līdz 460.6 milj. latu), lai gan apgrozībā esošās skaidrās naudas apjoms gandrīz nemainījās.

Augustā nestabilitāte finanšu tirgos palielināja pieprasījumu pēc ārvalstu valūtas, un Latvijas Bankas pārdotais ārvalstu valūtas apjoms nedaudz pārsniedza nopirkto. Tomēr naudas bāze pieauga par 10.7%, jo būtiski palielinājās bankām izsniegto aizdevumu apjoms un neto kredīts valdībai, palielinoties Latvijas Bankas valdības vērtspapīru portfelim.

Septembrī naudas bāze samazinājās par 10.3%, jo Latvijas Banka veica intervences valūtas tirgū. Tādēļ arī Latvijas Bankas tīrie ārējie aktīvi samazinājās par 10.3%. Nedaudz samazinājās arī neto kredīts valdībai (par 6.6%), bet bankām izsniegto aizdevumu atlikums palielinājās.