Publicēts: 01.01.2013.

Naudas bāzes attīstības tendences 2. ceturksnī bija līdzīgas plašās naudas dinamikai: kritumam aprīlī sekoja mērens pieaugums maijā un sezonāli straujāks pieaugums jūnijā. To noteica ar atvaļinājumu sezonas sākšanos saistīts iekšzemes naudas pieprasījuma kāpums. Sevišķi pieauga skaidrās naudas pieprasījums - tās apjoms apgrozībā 2. ceturksnī palielinājās par 14.5 milj. latu, t.sk. jūnijā - par 12.0 milj. latu. Latvijas Bankas tīro ārējo aktīvu pieaugums (par 70.0 milj. latu) un tīro iekšējo aktīvu samazinājums (par 59.5 milj. latu), ko noteica par valdības emitētajām eiroobligācijām iegūto līdzekļu ieskaitīšana Latvijas Bankas ārzemju aktīvos un valdības noguldījumā centrālajā bankā, naudas bāzi ietekmēja mazāk. Banku sektora likviditātes nostiprināšanās izraisīja bankām izsniegto centrālās bankas kredītu atlikuma samazināšanos (par 39.2 milj. latu). Naudas bāze 2. ceturksnī pieauga par 10.5 milj. latu jeb 2.2% un jūnija beigās bija 491.5 milj. latu (sk. 15. att.).

Aprīlī bankām izsniegto Latvijas Bankas kredītu atlikums samazinājās par 24.2 milj. latu, tomēr valdības noguldījuma Latvijas Bankā kritums izraisīja neto kredīta valdībai pieaugumu par 11.5 milj. latu. Tāpēc gan apgrozībā esošās skaidrās naudas, gan centrālajā bankā banku veikto noguldījumu atlikums samazinājās nedaudz un naudas bāze kritās par 3.0% (līdz 466.7 milj. latu).

Maijā Latvija saņēma 150 milj. eiro par emitētajām eiroobligācijām un Latvijas Bankas tīrie ārējie aktīvi palielinājās par 82.3 milj. latu jeb 16.9%. Tomēr, vienlaikus samazinoties gan neto kredītam valdībai (par 68.2 milj. latu), gan kredītiem bankām (par 6.3 milj. latu), naudas bāze pieauga tikai par 2.1%.

Jūnijā banku pieprasījums pēc centrālās bankas aizdevumiem turpināja samazināties un to atlikums kritās par 8.7 milj. latu. Sarežģītajā fiskālajā situācijā par 15.3 milj. latu samazinājās valdības noguldījums Latvijas Bankā, valdībai konvertējot un izlietojot daļu no tiem līdzekļiem, kuri maijā saņemti par emitētajām eiroobligācijām. Sezonālu faktoru ietekmē auga arī skaidrās naudas pieprasījums, un naudas bāze palielinājās par 15.2 milj. latu jeb 3.2%.