Publicēts: 01.01.2013.

Iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām izsniegto ilgtermiņa kredītu procentu likmēm 3. ceturksnī bija tendence samazināties, bet īstermiņa kredītu procentu likmes nedaudz pieauga, liecinot par ciešāku korelāciju ar starpbanku tirgus procentu likmju attīstību. Savukārt iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu noguldījumu procentu likmes gandrīz nemainījās.

Iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām no jauna izsniegto īstermiņa kredītu vidējās svērtās procentu likmes gan latos, gan ārvalstu valūtā izsniegtajiem aizdevumiem jūlijā-septembrī saglabājās 12-14% līmenī. Latos izsniegto ilgtermiņa kredītu vidējā svērtā procentu likme banku savstarpējās konkurences ietekmē septembrī samazinājās līdz 9.6%, bet ārvalstu valūtā izsniegto kredītu vidējā svērtā procentu likme joprojām bija 10-11%. Iekšzemes uzņēmumiem izsniegto kredītu vidējās svērtās procentu likmes nedaudz pazeminājās, bet iekšzemes privātpersonām izsniegto kredītu vidējās svērtās procentu likmes bija augstākas (14-20% īstermiņa kredītiem un 11-12% ilgtermiņa kredītiem). Latos izsniegto ilgtermiņa kredītu vidējā svērtā procentu likme bija zemāka nekā atbilstošo īstermiņa darījumu vidējā svērtā procentu likme (sk. 13. att.).

13. attēls
Latos izsniegto kredītu vidējās svērtās procentu likmes
(%)

 Īstermiņa
 Ilgtermiņa

Iekšzemes uzņēmumiem izsniegto kredītu reālās procentu likmes svārstījās 7-8% robežās, bet iekšzemes privātpersonām izsniegto kredītu reālās procentu likmes pārsniedza 9% līmeni.

Latos piesaistīto noguldījumu un izsniegto kredītu vidējo svērto procentu likmju starpība īstermiņa darījumiem palielinājās no 6.3 procentu punktiem jūnijā līdz 9.3 procentu punktiem septembrī, bet latos veikto ilgtermiņa darījumu vidējo svērto procentu likmju starpība samazinājās (attiecīgi no 3.7 līdz 2.4 procentu punktiem).

No iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām latos piesaistīto noguldījumu vidējās svērtās procentu likmes augustā un septembrī bija nedaudz zemākas nekā jūlijā (īstermiņa noguldījumiem - 3.8% un 4.4%, ilgtermiņa noguldījumiem - 7.2%; sk. 14. att.). OECD valstu valūtās veikto noguldījumu vidējā svērtā procentu likme mainījās maz (5.4-7.7% robežās).

14. attēls
Latos piesaistīto noguldījumu vidējās svērtās procentu likmes
(%)

 Īstermiņa
 Ilgremiņa

No privātpersonām piesaistīto noguldījumu vidējās svērtās procentu likmes būtiski neatšķīrās no uzņēmumu veikto noguldījumu vidējām svērtajām procentu likmēm (vienīgi īstermiņa noguldījumiem latos tā bija par 1-2 procentu punktiem augstāka).

Latos piesaistīto īstermiņa noguldījumu reālā procentu likme septembrī salīdzinājumā ar jūniju palielinājās par 0.3 procentu punktiem (līdz 2.2%), bet ilgtermiņa noguldījumu reālā procentu likme samazinājās par 0.1 procentu punktu (līdz 5.0%).