Publicēts: 13.05.2019.
Pēc ASV Valsts kases departamenta Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas (FinCEN- Financial Crimes Enforcement Network) ielūguma Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadības un ekspertu delegācija  pagājušajā nedēļā bija darba vizītē ASV un 07.05.2019. tikās ar FinCEN pārstāvjiem, lai pārrunātu aktuālo situāciju Latvijas finanšu sektorā un ABLV Bank  kontrolētās pašlikvidācijas procesa virzību FKTK uzraudzībā, t.sk. likvidatoru sagatavoto un FKTK padomes saskaņoto ABLV Bank klientu pārbaudes metodoloģiju. 
ABLV Bank kontrolētās pašlikvidācijas gaitā FKTK sadarbojas ar tiešās sadarbības iestādi ASV ¬– FinCEN, lai nodrošinātu regulāru informācijas apmaiņu par aktuālajiem pasākumiem, kā arī vienotos par virzību atbilstoši klientu pārbaudes metodoloģijas izstrādes un piemērošanas fāzēm.
FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš:Mums ir bijusi informācijas apmaiņa par metodoloģijas izstrādes norisi jeb pirmo posmu, kurā bija jānodrošina atbilstība visu normatīvo aktu prasībām noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, kā arī nepieciešamās infrastruktūras izveidošana šādas kontroles sistēmas īstenošanai. Šajā tikšanās reizē detalizēti pārrunājām jau nākamo posmu – kā tieši metodoloģija tiks piemērota kreditoru pārbaudes procesā.  Esam guvuši pārliecību, ka nav būtisku šķēršļu un tagad varam virzīties tālāk ABLV Bank pašlikvidācijas procesā atbilstoši FKTK padomes saskaņotajam modelim. No kolēģiem iebildes nav saņemtas, un mūsu sarunas bija ļoti konstruktīvas. Šāds pārrunu process bija nepieciešams, lai visām iesaistītajām institūcijām radītu pārliecību, ka Latvijas puse ir kvalitatīvi sagatavojusies  ABLV Bank kreditoru līdzekļu pārbaudei un izmaksu fāzes sākšanai.”
FinCEN oficiālajā informācijā norāda, ka FKTK pārstāvjiem un FinCEN bijusi savstarpēji produktīva sanāksme, kurā pārrunāta patlaban aktuālā situācija ABLV Bank kontrolētās pašlikvidācijas procesā, kuru pārrauga FKTK. FinCEN pārstāvji pozitīvi novērtējuši FKTK viedokļa sniegto izklāstu un demonstrētās prezentācijas. Notikumu hronoloģija: • 13.02.2018. ASV Valsts kases departaments publicē “Priekšlikumu piemērot īpašo pasākumu finanšu institūcijai ABLV Bank AS, kura rada bažas par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju”; • 19.02. 2018. FKTK, izpildot Eiropas Centrālās bankas (ECB) instrukciju, pieņem lēmumu ABLV Bank noteikt maksājumu ierobežojumus; • 23.02.2019. seko FKTK lēmums par noguldījumu nepieejamību ABLV Bank; • 03.03.2018. banka Citadele sāk valsts garantēto atlīdzību izmaksu ABLV Bank klientiem; • 05.03.2018. FKTK saņem ABLV Bank akcionāru sapulces lēmumu par pašlikvidāciju, kā arī pašlikvidācijas plāna pieteikumu; • 12.06.2018. FKTK saskaņā ar bankas iesniegto pieteikumu atļauj ABLV Bank īstenot FKTK kontrolētas pašlikvidācijas plānu; • 11.07.2018. ECB anulē ABLV Bank licenci; • 06.03.2019. FKTK padome saskaņo likvidējamās ABLV Bank AS likvidatoru iesniegto kreditoru pārbaudes metodoloģiju, metodoloģija izstrādes gaitā ir saskaņota arī ar Latvijas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestu. Plašāka informācija par FKTK uzdevumiem pašlikvidācijas procesā mājaslapas sadaļā: “ABLV Bank pašlikvidācijas process FKTK kontrolē”: http://www.fktk.lv/lv/klientu-aizsardziba/informacija-bijuso-banku-klientiem/informacija-par-as-ablv/ablv-bank-paslikvidacijas-procesa-kontrole.html Turpmākai informācijai: Ieva Upleja FKTK Komunikācijas daļas vadītāja tālr.: 67774807; 67774808 e-pasts: ieva.upleja@fktk.lv Vairāk par FKTK: www.fktk.lv, www.klientuskola.lv, Twitter.com/FKTK_LV