Publicēts: 07.03.2019.
Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) informē, ka situācija saistībā ar tehnisku problēmu “Swedbank” AS (turpmāk – Banka) ir atrisināta un operatīvi novērsta pakalpojumu īslaicīgā nepieejamība. 
FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Ieva Upleja: “No pirmā notikuma brīža esam bijuši saziņā ar Banku par pakalpojumu īslaicīgās nepieejamības incidentu šopēcpusdien. Svarīgi apzināties, ka šī tehniskā ķibele bankas sistēmās nav nekādā veidā bijusi saistīta ar klientu līdzekļu drošību Bankā. Banka strādā normālā ikdienas režīmā. Cēlonis nav ārējs uzbrukums. Risinājums ir atrasts. FKTK kā finanšu sektora uzraugs ir saziņā ar bankas dienestiem un seko situācijai, arī Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija CERT.LV ir sadarbības režīmā gan ar Banku, gan ar FKTK ekspertiem IT jomā. Pēc problēmas atrisināšanas Banka strādā normālā ikdienas režīmā, nodrošinot klientiem visus pakalpojumus.”
Banka klientus operatīvi informē visos saziņas kanālos par aktualitātēm. FKTK norāda, ka nav nekāda pamata baumu izplatīšanai, kuru saturs ir pretrunā ar FKTK un CERT.LV pausto viedokli. Ikvienam, kurš izplata nepamatotas ziņas un datus par Latvijas finanšu sektoru, kas var radīt nepatiesu priekšstatu par tā darbību, ir jāapzinās Latvijas Krimināllikumā noteiktā atbildība par šādu darbību veikšanu.  Papildu informācijai: 89. pants. Kaitniecība Par darbību vai bezdarbību, kas vērsta uz finanšu sistēmas, rūpniecības, transporta, lauksaimniecības, tirdzniecības vai citu tautsaimniecības nozaru, kā arī iestāžu vai organizāciju darbības graušanu nolūkā kaitēt Latvijas Republikai, – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. (Ar grozījumiem, kas izdarīti ar 11.12.2003. un 13.12.2012. likumu, kas stājas spēkā 01.04.2013.) 194.1 pants. Nepatiesu datu vai ziņu izplatīšana par Latvijas Republikas finanšu sistēmas stāvokli: (1) Par apzināti nepatiesu datu vai ziņu izplatīšanu mutvārdos, rakstveidā vai citādā veidā par Latvijas Republikas finanšu sistēmas stāvokli — soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. (2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja ar to radīts būtisks kaitējums valstij vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. (3) Par šā panta pirmajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. (13.12.2007. likuma redakcijā ar grozījumiem, kas izdarīti ar 13.12.2012. likumu, kas stājas spēkā 01.04.2013.) Saite uz Krimināllikumu: https://likumi.lv/doc.php?id=88966 Turpmākai informācijai: Ieva Upleja FKTK Komunikācijas daļas vadītāja tālr.: + 371 67774807; e-pasts: ieva.upleja@fktk.lv Vairāk par FKTK: www.fktk.lv, www.klientuskola.lv, Twitter.com/FKTK_LV