Publicēts: 16.03.2018.
Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir sagatavojusi operatīvo informāciju par Latvijas kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību darbības rezultātiem 2017. gadā.

Pārskata gada laikā kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību kopējais aktīvu apmērs palielinājās par 7.4%, jeb 2 miljoniem eiro, decembra beigās sasniedzot 29.3 miljonus eiro. Aktīvu pieaugumu sekmēja biedru noguldījumu apmēra kāpums (par 6%). Biedru noguldījumi ir lielākais sabiedrību piesaistīto līdzekļu avots (99%) un decembra beigās to apmērs sasniedza 20.9 miljonus eiro, t.sk. vairums bija privātpersonu noguldījumi (~88%).

Kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību pašu kapitāla attiecība pret aktīvu un ārpusbilances posteņu kopsummu, t.i., kapitāla pietiekamības rādītājs decembra beigās bija 22.5% (noteiktā minimālā kapitāla pietiekamības prasība – 10%).

Krājaizdevu sabiedrību darbības galvenais virziens ir savu biedru kreditēšana. Biedriem izsniegto kredītu atlikums turpināja augt nedaudz straujāk nekā iepriekšējā gadā, t.i., par 14% jeb 2.8 miljoni eiro un decembra beigās sasniedza 22.3 miljonus eiro, t.sk. ~99% no kredītportfeļa bija izsniegti privātpersonām. Pieaugumu galvenokārt nodrošināja patēriņa kredīti un kredīti mājokļa iegādei, kas arī bija nozīmīgākie veidi kredītportfelī (attiecīgi 42% un 46% no kopējā kredītportfeļa).

Kredītportfeļa kvalitāte pārskata gada laikā nedaudz pasliktinājās (decembra beigās 57.4% no krājaizdevu sabiedrību kredītportfeļa bija novērtēti kā standarta, 38.1% – kā uzraugāmie, savukārt 4.5% – kā zemstandarta, šaubīgie un zaudētie) un nedrošiem parādiem izveidoto uzkrājumu apmērs pieauga, decembra beigās veidojot 7.2% no kopējā sabiedrību kredītportfeļa (2016. gada beigās – 6.9%).

Pārskata gadā kopumā kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības nopelnīja 347 tūkstošus eiro, t.i. par 18.5% mazāk nekā iepriekšējā gadā. Gūtās peļņas apmēru negatīvi ietekmēja pieaugošie izdevumi uzkrājumiem nedrošiem parādiem. Ar peļņu pārskata periodā strādāja lielākā daļa krājaizdevu sabiedrību, t.i. 23 (no kopumā 33) kopā nopelnot 363 tūkst. eiro.

Ar kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību pārskatu kopsavilkumu par 2017. gadu iespējams iepazīties Komisijas mājaslapā www.fktk.lv sadaļā Statistika/Krājaizdevu sabiedrības/

Turpmākai informācijai: Agnese Līcīte FKTK Komunikācijas daļas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste tālr.: + 371 67774808; mob.: 29467009 e-pasts: Agnese.Licite@fktk.lv