Publicēts: 02.03.2018.
Valsts garantēto atlīdzību izmaksu “ABLV Bank” klientiem nodrošinās banka Citadele. Atlīdzību būs iespējams saņemt, sākot no sestdienas, 3. marta, līdz pat 2023. gada 3. martam. Lai atlīdzību izmaksa notiktu klientiem ērti un mierīgi, Citadele aicina “ABLV Bank” klientus iepriekš pieteikties bankas apmeklējumam. 

 

Bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis: “Latvijas likumdošana paredz valsts garantēto atlīdzību izmaksu, un “ABLV Bank” gadījumā ir runa arī par vairākiem tūkstošiem vietējo uzņēmumu un privātpersonu, kas šobrīd nevar piekļūt savai naudai. Mūsu pieredze un reputācija AML un atbilstības jomā, kā arī iepriekšējā pieredze un sadarbība ar Noguldījumu garantiju fondu saistībā ar valsts garantēto atlīdzību izmaksu ļaus veikt šo darbu kvalitatīvi.”

Līdzekļus atlīdzību izmaksai un noguldītāju datus banka Citadele saņems no Noguldījumu garantiju fonda.

“Mūsu uzdevums ir nodrošināt, lai „ABLV Bank” klientiem naudas saņemšanas process būtu maksimāli ērts. Lai to īstenotu, Citadeles darbinieki strādās pastiprinātā režīmā arī brīvdienās. Vienlaikus mēs rūpēsimies par to, lai naudas atmaksas periodā tiktu nodrošināta ērta apkalpošana arī visiem Citadeles klientiem,” saka G. Beļavskis.

Kur varēs pieteikties valsts garantētās atlīdzības saņemšanai

Latvijas vietējiem “ABLV Bank” noguldītājiem būs iespēja pieteikties valsts garantētās atlīdzības saņemšanai Citadeles internetbankā vai piecās bankas filiālēs, kas atrodas Rīgā un Jūrmalā.

Ikvienam Latvijas iedzīvotājam un juridiskajai personai ir iespēja atvērt Citadeles kontu jebkurā sev ērtā Citadeles filiālē visā Latvijā un pēc tam pieteikties atlīdzības saņemšanai, izmantojot internetbanku. Citadelei Latvijā kopumā ir 30 filiāles. Valsts garantētā atlīdzība tiks pārskaitīta uz klienta norādīto kontu jebkurā bankā.

Līdztekus valsts garantēto atlīdzību izmaksa tiks nodrošināta arī piecās Citadeles filiālēs, kas speciāli šim nolūkam strādās arī šajā nedēļas nogalē. Tās ir: filiālē “Citadele” (Rīgā, Republikas laukumā 2A), KAC “Skanste” (Rīga, Skanstes iela 50), KAC “Mols” (Rīga, Krasta iela 46), filiālē “Laimdota” (Rīga, Kr. Barona iela 20 – 1), kā arī Jūrmalas filiālē (Jūrmala, Jomas iela 30). Šo filiāļu darba laiks 3. un 4. martā būs no plkst. 10:00 līdz 19:00.

Citadele ir gatava nodrošināt šo filiāļu darba laiku turpmākajās nedēļās līdz pat deviņiem vakarā, ja tas būs nepieciešams.

Klientu ērtībai aicinām iepriekš pieteikties bankas apmeklējumam, zvanot uz speciāli šim nolūkam izveidotu diennakts tālruni + 371 67010076 vai rezervējot apmeklējumu Citadeles mājas lapā www.citadele.lv.

Savukārt starptautiskie klienti valsts garantēto atlīdzību varēs saņemt filiālē “Citadele” (Rīgā, Republikas laukumā 2A). Arī starptautiskie klienti ir aicināti iepriekš pieteikties bankas apmeklējumam, zvanot pa diennakts tālruni +371 67010076 vai Citadeles mājas lapā www.citadele.lv.

Kas varēs saņemt valsts garantēto atlīdzību

Atbilstoši Noguldījumu garantiju likumam valsts garantēto atlīdzību var saņemt “ABLV Bank” Latvijas un starptautiskie klienti – privātpersonas un juridiskās personas -, kam “ABLV Bank” ir noguldījumi. Valsts garantētā atlīdzība attiecas uz visiem noguldītāja līdzekļiem – gan uz termiņnoguldījumiem, gan norēķinu kontiem, algu kontiem, krājkontiem u.c. (izņemot finanšu instrumentu kontus).

Saskaņā likumu garantētā atlīdzība netiek izmaksāta:

• par noguldījumiem, ar kuriem pēdējo 2 gadu laikā nav veikti nekādi darījumi un kuru vērtība ir mazāka par 10 eiro;

• par noguldījumiem, kas saistīti ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju vai atzīstami par noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem;

• atlīdzību nevar saņemt pašvaldības, kuru gada budžets pārsniedz 500 000 eiro;

• kredītiestādes, finanšu iestādes, apdrošināšanas sabiedrības, privātie pensiju fondi, ieguldījumu pārvaldes un ieguldījumu brokeru sabiedrības.

Katrs noguldītājs var saņemt atlīdzību līdz 100 000 eiro – atbilstoši tam, cik liela noguldījuma summa konkrētajam klientam ir “ABLV Bank” kontos.

Tie klienti, kam noguldījumu summa „ABLV Bank” pārsniedz valsts noteiktos 100 000 eiro griestus, varēs pieteikt savas kā kreditora prasības „ABLV Bank” likvidācijas procesa ietvaros.

Kā varēs saņemt atlīdzību

Saskaņā ar FKTK līgumu nauda klientiem atmaksājama ar vienu transakciju eiro valūtā.

Valsts garantēto atlīdzību būs iespējams saņemt ar pārskaitījumu uz klienta kontu bankā Citadele vai jebkurā citā bankā.

Tiem klientiem, kuriem “ABLV Bank” ir noguldījumi līdz 1000 eiro, ir iespēja izvēlēties atlīdzību saņemt arī skaidrā naudā filiālē “Citadele”. Taču Citadele aicina “ABLV Bank” noguldītājus drošības nolūkos valsts garantēto atlīdzību tomēr saņemt ar pārskaitījumu.

Kas jāņem līdzi, dodoties uz Citadeles filiāli

Latvijas klientiem – privātpersonām ar Latvijā izdotu pasi/personas apliecību un Latvijā reģistrētām juridiskām personām 

Privātpersonai: pase vai personas apliecība (ID karte)

Privātpersonas pārstāvim: pase vai personas apliecība (ID karte), kā arī notariāli apstiprināta pilnvara. Nav derīgas ne bankas  Citadele, ne “ABLV Bank” iekšējās pilnvaras.

Juridiskai personai:

• Pārstāvēt tiesīgās personas pase vai personas apliecība (ID karte)

• Ja juridisko personu ir tiesīgas pārstāvēt tikai vairākas personas kopīgi, tad tām visām vienlaicīgi ir jāierodas bankā.

Starptautiskajiem klientiem

Privātpersonai: ieceļošanai Latvijā derīga pase vai ieceļošanai Latvijā derīga personas apliecība (ID karte)

Privātpersonas pārstāvim (pilnvarotajai personai): 

• Notariāli apstiprināta pilnvara

• Ieceļošanai Latvijā derīga pase vai Latvijas Republikas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izdota personas apliecība, vai ieceļošanai Latvijā derīga personas apliecība

Juridiskai personai: 

• Pārstāvēt tiesīgās personas pase, kas derīga ieceļošanai Latvijā, vai Latvijas Republikas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izdota personas apliecība, vai ieceļošanai Latvijā derīga personas apliecība

• Reģistrācijas apliecība, statūti (aktuālā redakcija) un apliecinājums par tiesībām pārstāvēt juridisko personu (piemēram: direktora iecelšanas lēmums un/vai notariāla pilnvara)

• Juridiskās personas aktīvo statusu apliecinošais dokuments

Kādā valūtā tiks izmaksāta valsts garantētā atlīdzība

Atbilstoši Noguldījumu garantiju likumam nauda tiks izmaksāta eiro valūtā. Citu valūtu noguldījumi būs pārrēķināti eiro valūtā.

Citadele no FKTK saņems „ABLV Bank” klientu reģistru, kur būs norādīti gan klientu dati, gan tas, cik liela naudas summa katram ir jāizmaksā, un Citadelei nekādi pārrēķini vai valūtas konvertācija vairs nebūs jāveic.

No Noguldījumu garantiju fonda saņemtie līdzekļi netiks ieskaitīti Citadeles bilancē, līdz ar to šie līdzekļi nav saistāmi un nekādā veidā neietekmēs Citadeles darbību. Citadele pēc būtības būs starpnieks, kas nodrošinās iedzīvotājiem un uzņēmējiem naudas saņemšanu no Noguldījumu garantiju fonda.

Kur vērsties ar jautājumiem

Ja rodas jautājumi par to, kur un kā var saņemt atlīdzību, ikviens jebkurā diennakts laikā ir aicināts sazināties ar banku Citadele:

• zvanot Citadeles Zvanu centram pa diennakts tālruni +371 67010076,

• rakstot Citadeles internetbankā.

Ja rodas jautājumi par atlīdzības apmēru vai personas atzīšanu par noguldītāju, aicinām vērsties FKTK. Tālrunis: 67774800, 67774801, 67774831. Rakstveidā uz fktk@fktk.lv, Adrese: Kungu iela 1, Rīga, LV-1050.

Par Citadeli

Citadele ir trešā lielākā banka Latvijā pēc klientu skaita. Bankas akcionāri ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka un starptautiska investoru grupa ar pieredzi banku sektorā visā pasaulē. Citadeles koncerns tiek pārvaldīts no Latvijas ar meitas uzņēmumiem un filiālēm Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Šveicē. Citadele nodrošina norēķinus un karšu maksājumus, aizdevumus, noguldījumu, ieguldījumu, aktīvu pārvaldes un līzinga pakalpojumus, kā arī virkni ekskluzīvus, unikālus produktus. 2017. gadā viens no vadošajiem klientu servisa novērtēšanas un uzlabošanas uzņēmumiem Centrālajā un Austrumu Eiropā – “Dive” – atzina Citadeli par banku ar labāko klientu apkalpošanas servisu Latvijā un Lietuvā.

Informācija medijiem: Ieva Prauliņa Korporatīvās komunikācijas virziena vadītāja banka Citadele Tālr. 29373305 E-pasts:Ieva.Praulina@citadele.lv Bankas Citadele diennakts tālrunis “ABLV Bank” klientiem: 67010076