Publicēts: 02.09.2015.

Rīga, 02.09.2015.

Paziņojums plašsaziņas līdzekļiem

Atvērtie ieguldījumu fondi 1. pusgadā darbojušies ar pozitīvu ienesīgumu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotā informācija par ieguldījumu fondu un alternatīvo ieguldījumu fondu darbības rezultātiem 2015. gada 1. pusgadā liecina, ka visi atvērtie ieguldījumu fondi darbojās ar pozitīvu ienesīgumu, un to sniegums atspoguļoja straujos aktīvu cenu kāpumus finanšu tirgos, kas bija īpaši izteikti gada pirmajā ceturksnī. Tā kā nozīmīgu daļu no fondu portfeļa veido ieguldījumi ASV dolāros denominētos finanšu instrumentos, tad ienesīguma kāpumu veicināja arī tas, ka pusgada laikā ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pieauga par 8.6%. 

Atvērtie obligāciju un naudas tirgus fondi

Jūnija beigās atvērto obligāciju un naudas tirgus fondu sešu mēnešu ienesīgums bija robežās no 0.04% līdz 37.3%. Kaut gan obligāciju fondu aktīvi pusgada laikā uzrādīja vislielāko pieaugumu (par 35.3 milj. eiro jeb par 26.6%), kopumā obligāciju un naudas tirgus fondu grupā aktīvi nedaudz samazinājās, jūnija beigās sasniedzot 173.8 milj. eiro, ko ietekmēja viena naudas tirgus fonda likvidācijas process. Obligāciju fondi pārsvarā fokusējas uz korporatīvajiem parāda vērtspapīriem augsta ienesīguma/ augsta riska (high yield) segmentā, savukārt naudas tirgus fondi – uz termiņnoguldījumiem bankās.

Atvērtie jauktie fondi

Atvērto jaukto fondu sešu mēnešu ienesīgums bija robežās no 3.6% līdz 9.8%. Pirmā ceturkšņa laikā tirgū ienāca jauns jauktais fonds, un šo fondu aktīvi pusgada laikā pieauga par 8.2 milj. eiro, jūnija beigās sasniedzot 11 milj. eiro. Jauktie fondi galvenokārt bija ieguldījuši ieguldījumu fondu apliecībās un parāda vērtspapīros, kas jūnija beigās veidoja attiecīgi 50.2% un 48.8% no šo fondu kopējā vērtspapīru portfeļa.

Atvērtie akciju fondi

Jūnija beigās atvērtie akciju fondi lielāko daļu no vērtspapīru portfeļa bija ieguldījuši ieguldījumu fondu apliecībās (72%), kā arī samērā būtisku daļu – Krievijas uzņēmumu akcijās (11%) galvenokārt enerģētikas un izejvielu sektorā. Šiem fondiem nozīmīgākie akciju indeksi pirmajā pusgadā uzrādīja pozitīvu dinamiku, kas atspoguļojās fondu sniegumā (S&P 500: +0.2%, Eurostoxx 50: +8.8%, RTS: +18.9%, Micex: +18.5%). Atvērto akciju fondu sešu mēnešu ienesīgums bija robežās no 7.5% līdz 32.5%. Jūnija beigās šo fondu kopējie aktīvi sasniedza 32.6 milj. eiro, kopš gada sākuma pieaugot par 9%. Bankās turēto naudas līdzekļu īpatsvars kopējos atvērto akciju fondu aktīvos pusgada laikā saruka no 24.2% līdz 6.1%, liecinot par fondu pārvaldnieku optimistisko noskaņojumu. 

Alternatīvie fondi

Jūnija beigās Latvijā bija četri licencēti alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieki un seši reģistrēti alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieki. To pārvaldīšanā esošo alternatīvo ieguldījumu fondu aktīvi jūnija beigās sasniedza 75.2 milj. eiro, t. sk. lielāko daļu veidoja vērtspapīri (34.7 milj. eiro), ilgtermiņa aizdevumi (18.2 milj. eiro) un ieguldījumu īpašums (12.7 milj. eiro). Stratēģiju dalījumā 59.7% no kopējiem alternatīvo fondu aktīviem veido fondi ar privātā kapitāla ieguldījumu stratēģiju un pārējie ir nekustamā īpašuma fondi.

Ar ieguldījumu pārvaldes sabiedrību un ieguldījumu fondu pārskatu kopsavilkumiem iespējams iepazīties FKTK mājas lapā www.fktk.lv  sadaļā “Statistika/Finanšu instrumentu tirgus”. 

 

 

Turpmākai informācijai:

Elīna Avotiņa

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 

Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr. 67774860, 27435292, 

elina.avotina@fktk.lv