Publicēts: 11.03.2022.

Latvija stingri nosoda Krievijas īstenoto karu Ukrainā. Latvijas valsts un pašvaldību iestādes un tās iedzīvotāji šajos grūtajos laikos ir gatavi uzņemt Ukrainas iedzīvotājus, kuri bēg no kara. Šeit apkopota Ukrainas pilsoņiem būtiskākā informācija saistībā ar finanšu pakalpojumiem Latvijā.

Atbilstoši Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma 7. panta pirmās daļas 6. punktam Ukrainas civiliedzīvotājiem Latvijas valsts nodrošina pamatkontu Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likuma izpratnē neatkarīgi no tā, vai Ukrainas civiliedzīvotājs atbilst Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likuma 97.2 panta otrās daļas nosacījumiem. Tas nozīmē, ka bēgļu statusa apliecinošs dokuments, atverot pamatkontu, nav nepieciešams. Lai Latvijas bankā atvērtu pamatkontu, ir nepieciešama tikai Ukrainas pilsoņa pase vai ID karte.

Latvijas kredītiestādes un finanšu iestādes ir gatavas atvērt maksājumu kontu Ukrainas bēgļiem. Plašāk par to Latvijas Finanšu nozares asociācijas paziņojumā un informatīvajā lapā par maksājumu kontu atvēršanu Ukrainas iedzīvotājiem (arī ukraiņu valodā).

Lai uzzinātu vairāk par konta atvēršanu un maksājumu kartes noformēšanu, pirms apmeklējuma aicinām sazināties ar konkrēto banku. Jāatceras, ka lielākā daļa banku klientus klātienē apkalpo pēc iepriekšēja pieraksta.

Ukrainas banku maksājumu kartēm, kas ir VISA un MasterCard maksājumu tīklā, vajadzētu strādāt, jo Ukrainas bankas ir strādājušas pie darbības nepārtrauktības jautājumiem un vadošās no tām ir parūpējušās par rezerves risinājumiem.

Vienlaikus aicinām vērsties pie atbildīgajām Latvijas valsts, pašvaldības institūcijām, NVO un lūgt visu nepieciešamo palīdzību. Vairāk informācijas par Latvijā pieejamo atbalstu tīmekļvietnē https://www.ukraine-latvia.com/lv.

Valūtas maiņas pakalpojumus Latvijā sniedz privāti uzņēmumi. Ņemot vērā ar Krievijas uzbrukuma Ukrainā izraisītās neskaidrības par valūtas kursa svārstībām, Ukrainas grivnu maiņa pret eiro var būt apgrūtināta. Vairāki valūtas maiņas uzņēmumi paziņojuši, ka ierobežotā apjomā un tikai Ukrainas bēgļiem nodrošina šos pakalpojumus (situācija marta sākumā; tā var dinamiski attīstīties, līdz ar to aicinām par konkrētām valūtas apmaiņas iespējām interesēties pašos uzņēmumos):

Vienlaikus aicinām vērsties pie atbildīgajām Latvijas valsts, pašvaldības institūcijām, NVO un lūgt visu nepieciešamo palīdzību, varbūt līdzi esošos skaidras naudas uzkrājumus nav nepieciešams tērēt. Vairāk informācijas par Latvijā pieejamo palīdzību Ukrainas bēgļiem: https://www.ukraine-latvia.com/lv.

Finanšu nozares asociācija sagatavojusi informāciju par kontu atvēršanu Ukrainas iedzīvotājiem arī ukraiņu valodā.