Publicēts: 13.09.2005. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2005. gada 13. septembrī

Latvijas Banka starptautiskas monētu programmas ietvaros laidusi apgrozībā 2006. gada Turīnas olimpiskajām spēlēm veltītu 1 lata sudraba piemiņas monētu. Monētas grafisko dizainu veidojis Henrihs Vorkals un ģipša modeli - Jānis Strupulis. Monēta kalta Berlīnes Kaltuvē.

Nākamajām ziemas olimpiskajām spēlēm veltītu monētu sēriju organizē viens no lielākajiem monētu tirdzniecības uzņēmumiem pasaulē MDM (Vācija). Kopā ar Latvijas monētu Vācijas presē šobrīd prezentētas Francijas, Spānijas, Itālijas, Horvātijas, Kazahstānas un Baltkrievijas monētas. Katra valsts izraudzījusies sev piemērotāko sižetu - biatlonu, slalomu, distanču slēpošanu u.c. Latvijas Banka tradicionāli izvēlējusies sporta veidu, kurā Latvijas sportistiem ir bijuši starptautiska mēroga panākumi, ar cerību, ka tie tiks nākotnē atkārtoti. Šī ir septītā Latvijas Bankas monēta ar sporta tematiku un otrā - pēc hokejam veltītās -, kas nokalta tieši ziemas olimpiskajām spēlēm.

Monēta "Bobslejs" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā kopējā tirāža - 15 000, tirdzniecībai Latvijā tiks nokaltas 1 500 monētas.

Monēta "Bobslejs" iegādājama Latvijas Bankā, K. Valdemāra ielā 2a, tās filiālēs Liepājā, Daugavpilī un Rēzeknē un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 17.50.

Informācijai - monēta "Bobslejs" līdz ar citām šogad nokaltajām/apgrozībā laistajām Latvijas jubilejas un piemiņas monētām nākamgad piedalīsies sabiedrības aptaujā par gada monētu, ko Latvijas Banka rīkos 2006. gada pirmajā pusē. Veiksmīgā, lielu sabiedrības atsaucību guvusī pirmā aptauja par gada monētu šogad bija rosinājums veidot to par tradīciju monētu mākslā, tādējādi apliecinot cieņu Latvijas mākslinieku darbam. Atgādinājumam - par 2004. gada monētu ar 2 687 balsīm no 5 176 atzīta "Laika monēta", kuras grafisko dizainu veidojis Laimonis Šēnbergs un ģipša modeli - Jānis Strupulis.