Publicēts: 01.01.2013.

Naudas bāze M0 2. ceturksnī pakāpeniski palielinājās, jo pieauga bankām izsniegto Latvijas Bankas kredītu atlikums un centrālās bankas tīrie ārējie aktīvi valūtas mijmaiņas darījumu rezultātā. Aprīlī naudas bāze pieauga nedaudz, bet maijā un jūnijā - straujāk. To noteica augstais nacionālās valūtas pieprasījums pēc aprīlī un maijā notikušajām 3 un 5 gadu valsts obligāciju izsolēm un nepieciešamība bankām nodrošināt rezervju prasību izpildi situācijā, kad strauji palielinājās piesaistīto noguldījumu atlikums. Valdības noguldījuma atlikums Latvijas Bankā pieauga, tāpēc centrālās bankas neto kredīts valdībai strauji samazinājās. Naudas bāze 2. ceturksnī palielinājās par 44.8 milj. latu jeb 8.3% un jūnija beigās bija 586.7 milj. latu (sk. 16. att.). Latvijas Bankas tīrie iekšējie aktīvi palielinājās par 26.9 milj. latu un tīrie ārējie aktīvi - par 17.9 milj. latu. Aprīlī un jūnijā sezonālu faktoru dēļ augstāks bija skaidrās naudas pieprasījums (tās daudzums apgrozībā 2. ceturksnī pieauga par 24.0 milj. latu jeb 5.0%).

16. attēls  
Naudas bāze
(milj. latu)

  Naudas bāze
  Skaidrā nauda apgrozībā

Aprīlī, augot valūtas mijmaiņas darījumu atlikumam, Latvijas Bankas tīrie ārējie aktīvi palielinājās par 4.1 milj. latu. Bankām izsniegto kredītu atlikums pieauga (par 4.4 milj. latu), bet Latvijas Bankas īpašumā esošo valsts vērtspapīru portfelis saruka par 10.1 milj. latu. Pieaugot skaidrajai naudai apgrozībā un nedaudz samazinoties banku noguldījumu atlikumam centrālajā bankā, naudas bāze palielinājās par 5.3 milj. latu jeb 1.0%.

Maijā naudas bāzes pieaugums sasniedza 21.7 milj. latu jeb 4.0%. Bankām izsniegto Latvijas Bankas kredītu atlikums palielinājās par 20.7 milj. latu, bet sakarā ar valdības noguldījuma atlikuma centrālajā bankā samazināšanos pieauga Latvijas Bankas neto kredīts valdībai (par 5.6 milj. latu). Samazinoties valūtas mijmaiņas darījumu atlikumam, Latvijas Bankas tīrie ārējie aktīvi saruka par 3.8 milj. latu. Skaidrās naudas pieprasījums nemainījās.

Jūnijā sakarā ar lombarda kredītu augsto pieprasījumu pieauga bankām izsniegto Latvijas Bankas kredītu atlikums (par 41.9 milj. latu). Par 38.5 milj. latu pieauga valdības noguldījuma atlikums Latvijas Bankā. Latvijas Bankas tīrie ārējie aktīvi palielinājās par 17.6 milj. latu, jo pieauga valūtas mijmaiņas darījumu atlikums un pēc ilgāka pārtraukuma tika veikta intervence valūtas tirgū, nopērkot ārvalstu valūtu. Tādējādi naudas bāze pieauga par 17.8 milj. latu jeb 3.1%.