Publicēts: 09.09.2004.

Rīgā 07.09 2004.


Paziņojums masu informācijas līdzekļiem

Par krāpniecības gadījumiem ar banku komercčekiem


Finanšu un kapitāla tirgus komisijai ir zināms par vairākiem gadījumiem, kad Latvijas bankās klienti apmaksai iesnieguši viltotus komercčekus. Šos komercčekus klienti saņēmuši kā samaksu par pārdodamo preci. Krāpnieku mērķis ir atrast tādu klientu, kura banka, pieņemot apmaksai viltoto komercčeku, klientam ar labu kredītvēsturi piemēro ātrāku čeka apstrādes metodi un nauda šādam klientam tiek izmaksāta pirms viltojuma konstatēšanas.


Krāpniecības shēma tiek īstenota, atsaucoties uz sludinājumu. Piemēram, kāds vēlas pārdot automašīnu, bet pircējs no ārzemēm piedāvā norēķināties īpašā veidā, nosūtot pārdevējam čeku. Pircējs piedāvā nosūtīt čeku par daudz lielāku summu nekā automašīnas pirkuma summa, lūdzot pārdevēju starpību starp čekā norādīto summu un pirkuma summu nosūtīt atpakaļ pircējam, izmantojot, piemēram, Money Gram vai Western Union naudas pārvedumu sistēmu. Kad banka konstatē čeka viltojumu, krāpnieki jau ir saņēmuši norādīto daļu naudas, bet pretenzijas par viltotu čeku izmantošanu tiek izvirzītas pret bankas klientu – čeka iesniedzēju.


Komisija iesaka visiem finanšu un kapitāla tirgus dalībniekiem īpašu uzmanību pievērst koemrcčeku pārbaudei, kā arī banku klientiem atturēties no darījumiem ar komercčekiem, kuros otra darījuma puse nav pazīstama un tiek prasīts daļu no saņemtās naudas pārskaitīt atpakaļ pircējam.


 


Ieva Upleja 


Finanšu un kapitāla tirgus komisijas


Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja


tālr.: 777 4807


e-pasts:ieva.upleja@fktk.lv