Publicēts: 02.06.2017.
Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) informē par Kiprā reģistrētas ieguldījumu brokeru sabiedrības Xtrade Europe Ltd (iepriekšējais nosaukums: XFR Financial Ltd; licences numurs 108/10) licences ieguldījumu pakalpojumu un blakuspakalpojumu sniegšanai ierobežošanu, pamatojoties uz Kipras Vērtspapīru un biržu komisijas (Cyprus Securities and Exchange Commission; turpmāk – CySEC) 29.05.2017 lēmumu, kas paredz ierobežojumu noteikšanu šī sabiedrības finanšu pakalpojumu sniegšanā un jaunu klientu piesaistīšanā Kiprā un ārvalstīs, tai skaitā Latvijā. Sabiedrībai ir atļauts turpināt sniegt ieguldījumu pakalpojumus un blakuspakalpojumus esošiem klientiem.

Ar CySEC paziņojumu par šo lēmumu var iepazīties Kipras kapitāla tirgus uzraudzības iestādes mājaslapā: http://www.cysec.gov.cy/CMSPages/GetFile.aspx?guid=c38a56ca-061b-4f19-9b0b-dbb70d2c2b12.

CySEC lēmums ir pamatots ar aizdomām par pārkāpumiem saistībā ar Xtrade Europe Ltd un/vai tās partneru, iespējams, nepatiesu, neskaidru un maldinošu mārketinga materiālu izplatīšanu un, iespējams, nepietiekamu politiku un procedūru īstenošanu, lai nodrošinātu kontroli pār mārketinga materiāliem, ko Xtrade Europe Ltd un/vai tās partneri izplata. Šis CySEC lēmums tika pieņemts, ņemot vērā faktu, ka iepriekšminētie pārkāpumi varētu apdraudēt minētā uzņēmuma klientu intereses un godīgu kapitāla tirgus darbību.

FKTK 2017. gada aprīlī un maijā konstatēja Xtrade Europe Ltd ieguldījumu pakalpojumi un ieguldījumu blakuspakalpojumu maldinošu reklāmu Latvijas interneta vietnē un, ievērojot Sabiedrības darbības, kuras ir pretrunā ar Finanšu instrumentu tirgus likuma 128. panta piektās daļas prasību (ikvienai ieguldījumu brokeru sabiedrībai nodrošināt, ka visa klientiem vai iespējamiem klientiem adresētā informācija, ieskaitot mārketinga paziņojumus, ir patiesa, skaidra un nav maldinoša), FKTK informēja par to CySEC un lūdza novērst Xtrade Europe Ltd darbībā konstatētos pārkāpumus.

Papildus FKTK informē, ka reklāmām ir jāatspoguļo patiesa informācija par piedāvāto ieguldījumu pakalpojumu un blakuspakalpojumu, un tā nedrīkst sniegt patērētājam maldinošu informāciju, kā arī piedāvāt vieglas peļņas iespēju, skaidri un nepārprotami nenorādot iespējamo zaudējumu risku.

Informācija par licencētām ieguldījumu pakalpojumu sniedzējiem Latvijā ir pieejama FKTK mājas lapā: http://www.fktk.lv/lv/tirgus-dalibnieki/finansu-instrumentu-tirgus/ieguldijumu-pakalpojumu-sniedz.html.  Ieguldījumu pakalpojumu sniedzēji no citām dalībvalstīm, kam atļauts sniegt pakalpojumus Latvijā: http://www.fktk.lv/lv/tirgus-dalibnieki/finansu-instrumentu-tirgus/pakalpojumu-sniedzeji-no-eez/dibinasanas-briviba.html.

Papildu informācijai: Agnese Līcīte FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste tālr.:67774808; e-pasts: Agnese.Licite@fktk.lv Vairāk par FKTK: www.fktk.lv, www.klientuskola.lv, Twitter.com/FKTK_LV