Publicēts: 12.07.2012.

Rīgā, 12.07.2012.

Paziņojums masu informācijas līdzekļiem

Uzsāk divus kriminālprocesus saistībā ar MMM-2011

Pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) iesnieguma Valsts policija (VP) ir sākusi divus kriminālprocesus par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar finanšu piramīdu “MMM-2011”.

Policija informē, ka VP Rīgas reģiona pārvaldē saistībā ar t.s. finanšu piramīdu “MMM-2011” šā gada 3. jūlijā uzsākti divi kriminālprocesi, kas šobrīd kvalificēti pēc Krimināllikuma 207. panta 1. daļas. Tajā paredzēta kriminālatbildība par uzņēmējdarbību bez reģistrēšanās vai bez speciālas atļaujas (licences). Par šādu noziedzīgu nodarījumu iespējams sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai mantas konfiskāciju, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz simt piecdesmit minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību (no diviem līdz pieciem gadiem).

Abi kriminālprocesi sākti pēc FKTK iesniegumu saņemšanas. Tajos norādīts, ka noteiktas, kriminālprocesā noskaidrotas personas, ir iesaistījušās finanšu piramīdā „MMM-2011” un nelikumīgi piesaista noguldītāju līdzekļus, līdz ar to, iespējams, nodarbojas ar uzņēmējdarbību bez licences atkārtoti gada laikā. Attiecībā uz minētajām personām Valsts ieņēmumu dienestā jau bija pieņemti lēmumi administratīvajās lietās par komercdarbību bez licences atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 166.2 pantam. Pašlaik abos kriminālprocesos notiek pirmstiesas izmeklēšana, lai noskaidrotu visus apstākļus.

FKTK priekšsēdētāja vietnieks Jānis Brazovskis uzsver:
 „Noguldījumus ir tiesīgi piesaistīt tikai valsts licencēti un uzraudzīti tirgus dalībnieki, tādējādi nodrošinot klientu interešu aizsardzību. Nelicencēta komercdarbība, pieņemot noguldījumus vai piesaistot ieguldījumus, ir sodāma. Tajā pašā laikā ir negodprātīgas personas un personu grupas, kas ar maldinošām metodēm, lai apietu likuma prasības, piemēram, rīkojot dažādus seminārus vai piedāvājot finanšu konsultācijas, mēģina piesaistīt cilvēku līdzekļus. Ierosinātie kriminālprocesi ir kārtējais valsts institūciju solis nelikumīgu noguldījumu un ieguldījumu piesaistītāju darbības ierobežošanā.”

Valsts policija un FKTK atkārtoti aicina ikvienu personu, kuras rīcībā nonāk informācija par kādu personu, kura piedāvā finanšu pakalpojumus, piemēram, piesaista noguldītāju un ieguldītāju līdzekļus bez licences vai atļaujas, informēt policiju pa tālruņiem 67208336, 67208663 vai FKTK, sūtot e-pastu: fktk@fktk.lv vai vēršoties tieši, adrese: Rīgā, Kungu ielā 1.

FKTK aicina ikvienu atbildīgi izturēties pret savas naudas apsaimniekošanu un neuzticēties nesamērīgu un ātru peļņu sološām shēmām pat, ja piedāvājums nāk no paziņām vai sniegti šķietami pārliecinoši pierādījumi par ātri gūto peļņu. Juridiskās un fiziskās personas drīkst piedāvāt un sniegt noguldījumu un ieguldījumu pakalpojumus tikai tad, ja iegūta nepieciešamā licence. Tikai uz licencētu pakalpojumu sniedzēju klientu noguldījumiem un ieguldījumiem attiecas valsts noteiktās garantijas.

Informācija par visiem licencētajiem finanšu pakalpojumu sniedzējiem, kā arī brīdinājumi par nelicencētajiem pakalpojumu sniedzējiem Latvijā ir pieejama FKTK mājas lapā:

Licencētie pakalpojumu sniedzēji: http://ej.uz/pv1c

Brīdinājumi par nelicencētiem pakalpojumu sniedzējiem: http://ej.uz/h5rj

Papildu informācijai:

Laima Pļaviņa
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas
Komunikācijas daļas vadītāja
Tālr.: 67774860, 26148001
laima.plavina@fktk.lv

Lita Juberte
Valsts policijas
Sabiedrisko attiecību nodaļas
vecākā speciāliste
T. 67075014, 26490715
lita.juberte@vp.gov.lv