Publicēts: 08.04.2015.

Rīgā, 08.04.2015.
Informācija plašsaziņas līdzekļiem

FKTK apstiprina tirgus regulatīvās vides pilnveides plānu 2015. gadam

Lai veicinātu augstus riska vadības standartus un augstas kvalitātes un drošības pakāpes finanšu pakalpojumu sniegšanu, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ir apstiprinājusi tirgus regulatīvās vides pilnveides plānu 2015. gadam.

Ņemot vērā, ka arvien vairāk normatīvo aktu ES līmenī tiek pieņemti regulējuma formā, kas ir tieši piemērojamas prasības, un, lai nodrošinātu pilnīgu informāciju tirgus dalībniekiem, regulējuma plāns papildināts ar atsevišķu sadaļu, kas apkopo tieši piemērojamus ES tiesību aktus, kurus plānots apstiprināt un ieviest tuvākā gada laikā.

2015. gadā jauns regulējums skars praktiski visus FKTK uzraudzībā esošos tirgus segmentus.

Kredītiestāžu sektorā turpināsies CRD/CRR ieviešana, un 2015. gada 1. oktobrī stāsies spēkā likviditātes seguma rādītājs, t.i., vienots likviditātes rādītājs ES, kas izstrādāts ar mērķi veicināt banku noturību pret iespējamām īstermiņa likviditātes problēmām. Tas ir pirmais mēģinājums noteikt harmonizētās kvantitatīvas likviditātes prasības bankām. Tāpat paredzēta jaunu, uzraudzības vajadzībām nepieciešamo likviditātes pārskatu ieviešana.

Lai nodrošinātu direktīvas par noguldījumu garantiju sistēmām prasību ieviešanu nacionālajā normatīvajā regulējumā, šogad plānoti grozījumi “Informācijas par garantēto atlīdzību apkopošanas un sniegšanas normatīvajos noteikumos”, kā arī jauni noteikumi, kas noteikts noguldījumu piesaistītāju maksājumu noteikšanas kārtību un maksājumu saistību iekļaušanas kārtību noguldījumu garantiju fondā.

Apdrošināšanas sektorā šogad turpināsies darbs pie Maksātspēja II prasību ieviešanas, kas stāsies spēkā 2016. gada 1. janvārī, nosakot pāreju uz jaunu uzraudzības un kapitāla pietiekamības režīmu apdrošināšanas sektorā. Plānoti vairāki jauni normatīvie noteikumi, kas līdz ar “Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likumu” pilnībā ieviesīs Maksātspēja II direktīvas, kā arī Eiropas Apdrošināšanas un aroda pensiju iestādes vadlīniju prasības.

Ieviešot Maksājumu kontu direktīvas prasības, šogad plānots grozīt arī “Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumu”, lai nostiprinātu patērētāju tiesības uz maksājumu kontu ar pamatfunkcijām. Proti, tiks nodrošinātas tiesības ikvienam atvērt vismaz vienu kontu kredītiestādē, piemēram, pabalsta saņemšanai. Grozījumi veicinās maksājumu kontu apkalpošanas izmaksu caurspīdīgumu, lai patērētājs būtu vairāk informēts par dažādu ar tā maksājumu kontu apkalpošanu saistīto izmaksu veidošanos un rezultātā spētu salīdzināt dažādu maksājumu pakalpojumu sniedzēju piedāvātos maksājumu kontu pakalpojumus un izvēlēties sev izdevīgāko pakalpojumu sniedzēju.

Finanšu instrumentu tirgus sektorā Eiropas Komisija ir pieņēmusi vairākas regulas (piem., MiFIR, MAR, CSDR), tāpēc šogad turpināsies darbs, lai maksimāli harmonizētu finanšu instrumentu tirgus sektorus, regulētu jaunas finanšu instrumentu struktūras un noteiktu prasības attiecīgiem finanšu instrumentu tirgus dalībniekiem. Tāpat Latvijas tiesību aktos būs jāievieš vairākas Eiropas Komisijas direktīvas un to grozījumi (piem., MiFID II, Market Abuse Directive, Transparency Directive), kuru mērķis ir panākt lielāku finanšu instrumentu tirgus caurspīdīgumu, stiprinātu ieguldītāju interešu aizsardzību, sakārtotu dažādu finanšu instrumentu tirdzniecības vietu regulējumu, liberalizētu centrālo vērtspapīru depozitāriju darbību Eiropas Savienībā, stiprinātu uzraudzības iestāžu uzraudzības pilnvaras u.c.

Uzmanība tiks pievērsta arī IT drošības jautājumiem, izstrādājot interneta maksājumu drošības noteikumus un ziņošanas kārtību par būtiskiem incidentiem saistībā ar maksājumiem.

Ar pilnu regulējuma izstrādes un pilnveides plānu 2015. gadam var iepazīties FKTK mājas lapā: http://www.fktk.lv/lv/komisija/komisijas_darbiba/darba_plani/2015-04-08_finansu_un_kapitala_tirgus_regulejuma_izstrades_un_pilnveides_plans_2015_gadam/

Turpmākai informācijai:
Elīna Avotiņa
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas
Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr. 67774860, 27435292,
elina.avotina@fktk.lv