Publicēts: 20.03.2007. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2007. gada 20. martā

Nokalta sudraba piemiņas monēta "Svešas varas", otrā nacionālās monētu programmas "Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības" sērijā "Valsts". Monētas grafisko dizainu veidojis Ivo Grundulis un ģipša modeli - Ligita Franckeviča. Monēta kalta Somijas kaltuvē Rahapaja Oy.

Monētu sērija "Valsts" ir trīs simboliskas esejas par svarīgākajiem notikumiem Latvijas Republikas 20. gadsimta vēsturē un tiem sekojošiem vēstures nogriežņiem - "Brīvības cīņas", "Svešas varas" un "Valsts atjaunošana". Otrā monēta ir stāsts par pusgadsimtu ilgušo okupāciju - Staļina, Hitlera, atkal Staļina un viņa pēcteču varu Latvijā no 1940. gada līdz 1991. gadam. Latvijas garīgās robežas cilvēku sirdīs tikmēr sargātas visos kontinentos - īpaši zemēs, kas šo okupācija neatzina. Gara spēks uzturējis dzīvu valsts atjaunošanas domu.

Ar sēriju "Valsts" Latvijas Banka turpina līdz šim plašākās nacionālās monētu programmas "Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības" veidošanu. Četru sēriju 12 monētās būs attēlotas Latvijas pamatvērtības Eiropas un pasaules kontekstā. Nu jau pabeigtas sērijas "Pamati", kas veltīta mūžīgajām vērtībām, "Laiks", kas atklāj Latvijas vēsturi caur trim Latvijas novadiem, un "Cilvēki", kas veltīta latviešu nācijas garīgajiem veidotājiem.

Monēta "Svešas varas" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 5,000. Šī un citas Latvijas jubilejas un piemiņas monētas iegādājamas Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 21.50.

Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpašā kvalitātē (proof). Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas un piemiņas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz to nominālvērtību.