Publicēts: 16.11.2009. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2009. gada 16. novembrī

Latvijas Banka šodien laiž apgrozībā sudraba piemiņas monētu "Ūdens monēta". Tās grafisko dizainu veidojis mākslinieks Ilmārs Blumbergs un ģipša modeli - tēlnieks Jānis Strupulis.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām - notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Tuvojoties Ziemassvētkiem un gadu mijai, tradicionāli tiek nokalta kāda formas ziņā neparasta un saturā vispārcilvēciska, filozofiska monēta. Šogad Latvijas Banka velta īpašu monētu ūdenim ar mākslinieka Ilmāra Blumberga veidotu dizainu. Ūdens ir visu mums zināmo dzīvības formu pamatviela, tam vienmēr bijusi izšķirošā nozīme cilvēces attīstībā, liela loma cilvēka garīgajā dzīvē - pasaules reliģijās, mitoloģijā, mākslā. Un ūdens vienmēr bijis arī veselības un prieka avots.

Monētas aversā attēloti lidojoši ūdens pilieni, reversā - ledus kristāls, kura forma atkarīga gan no ūdens tīrības, gan arī no mūzikas skaņu un vārdu iedarbības. Jo tīrāka, harmoniskāka mūzika, jo skaistāka ir kristāla forma. Savukārt monētas neparastajā veidolā - kvadrātā - iekodēta cilvēka visu organizējošā un eksaktu kārtību meklējošā prāta un dabas varenās stihijas sadarbības ideja.

Starp Latvijas Bankas neparastajām monētām vēl minamas, piemēram, tūkstošgades monēta "Poga", "Likteņa monēta" sudraba monēta ar apzeltītu aversu, abas sudraba - niobija "Laika monētas" ar zilu vai violetu blāzmojumu, septiņstūru "Ciparu monēta", "Dzīvības monēta" ar apzeltītiem dizaina elementiem abās monētas pusēs.

Sudraba 1 lata monēta "Ūdens monēta" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 7,000. Monētas apraksts. "Ūdens monēta" būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 25.30.

Informācija redaktoriem
Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.