Publicēts: 01.01.2013.

4. ceturksnī banku piesaistīto uzņēmumu un privātpersonu īstermiņa noguldījumu procentu likmes nedaudz pieauga. Latos piesaistīto šādu noguldījumu vidējā svērtā procentu likme palielinājās no 9.6% oktobrī līdz 10.0% decembrī, bet ārvalstu konvertējamā valūtā piesaistīto - attiecīgi no 5.6% līdz 5.7% (sk. 11. att.). Ārvalstu valūtā veikto termiņnoguldījumu procentu likmes joprojām bija par 4-5 procentu punktiem zemākas nekā latos veikto noguldījumu likmes.

Pieprasījuma noguldījumu vidējās svērtās procentu likmes būtiski nemainījās - 4. ceturkšņa beigās latos piesaistīto pieprasījuma noguldījumu vidējā svērtā procentu likme bija 1.5%, bet ārvalstu konvertējamā valūtā piesaistīto - 1.2%.

Neraugoties uz noguldījumu procentu likmju nelielu kāpumu, pārējās naudas tirgus likmes turpināja samazināties. Šis process veicināja arī kredītu procentu likmju krišanos. Latos izsniegto īstermiņa kredītu vidējā svērtā procentu likme 4. ceturksnī samazinājās no 23.3% oktobrī līdz 20.3% decembrī, bet ārvalstu valūtā izsniegto - attiecīgi no 20.0% līdz 18.0% (sk. 12. att.), līdz 10-12 procentu punktiem saruka arī starpība starp īstermiņa noguldījumu un kredītu procentu likmēm. Līdz ar to sāka iezīmēties banku politika gūt peļņu nevis no lielas noguldījumu un kredītu procentu likmju starpības (vēl 3. ceturksnī šī starpība bija 14-15 procentu punkti), bet gan no liela darījumu apjoma. Samazinājās arī ārvalstu valūtā izsniegto ilgtermiņa kredītu procentu likmes (no 18.1% oktobrī līdz 16.1% decembrī), un tikai latos izsniegto ilgtermiņa kredītu procentu likmes pieauga attiecīgi no 17.3% līdz 21.8%.