Publicēts: 01.01.2013.

Iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu noguldījumu apjoms bankās 1996. gada 4. ceturksnī palielinājās par 7.2 milj. latu jeb 2.0%, un decembra beigās šo noguldījumu atlikumi bija 364.3 milj. latu. Iekšzemes noguldījumu apjoma pieaugums bija ievērojami mazāks nekā 1996. gada 3. ceturksnī, kad tas pārsniedza 13%. Ceturkšņa pirmajos divos mēnešos noguldījumu apjoms nedaudz samazinājās, bet decembrī pieauga (par 7.7%).

Uzņēmumu noguldījumu apjoms ceturkšņa laikā gandrīz nemainījās, bet kopējo pieaugumu noteica privātpersonu noguldījumu apjoma pieaugums par 8.1 milj. latu jeb 6.7%. Uzņēmumu un privātpersonu pieprasījuma noguldījumu apjoms 4. ceturkšņa laikā pieauga par 9.3 milj. latu jeb 3.2%, bet termiņnoguldījumu apjoms būtiski nemainījās. Tādējādi iekšzemes pieprasījuma noguldījumu īpatsvars ceturkšņa laikā palielinājās līdz 82.5% no noguldījumu kopapjoma.

Tā kā latos piesaistīto noguldījumu procentu likmes bija vidēji par 3-4 procentu punktiem augstākas nekā ārvalstu valūtā piesaistīto noguldījumu procentu likmes, vairāk noguldījumu piesaistīts nacionālajā valūtā (pieaugums ceturkšņa laikā - 7.9%), bet ārvalstu valūtā piesaistīto noguldījumu apjoms ceturkšņa laikā samazinājās par 2.6% (noguldījumu atlikumu apjomu katra mēneša beigās sk. 9. att.).

Atšķirībā no relatīvi lēnā iekšzemes noguldījumu apjoma kāpuma 4. ceturksnī paātrinājās naudas ieplūde Latvijas bankās, nerezidentiem palielinot savus noguldījumus. Ceturksnī kopumā šo noguldījumu apjoms pieauga par 69.8 milj. latu jeb 31.3% un decembra beigās veidoja 44.6% (septembra beigās - 38.5%) no banku piesaistīto noguldījumu kopapjoma. 93.4% no nerezidentu noguldījumiem bija pieprasījuma noguldījumi.