Publicēts: 01.01.2013.

Latvijas kredītiestāžu piesaistīto līdzekļu izvietojums 3. ceturkšņa laikā būtiski nemainījās (sk. 10. att.). Turpināja pieaugt banku sektora ārzemju aktīvi (par 22.9%, t.sk. ieguldījumi ārvalstu valdību vērtspapīros - par 39.3%, kredīti ārvalstu nebankām - par 23.0%), kā arī prasības pret iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām. Vienlaikus samazinājās banku rezerves (galvenokārt noguldījumi Latvijas Bankā).

Iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām izsniegto kredītu atlikumi 3. ceturksnī pieauga par 47.1 milj. latu jeb 18.2% un perioda beigās veidoja 306.6 milj. latu jeb 19.8% no banku sektora aktīvu kopsummas.

Pieauga gan uzņēmumiem (par 17.3%), gan privātpersonām (par 26.5%) izsniegto kredītu apjoms. Latos izsniegto kredītu apjoms palielinājās par 31.6% (to atlikumus perioda beigās sk. 11. att.), bet ārvalstu valūtā izsniegto kredītu apjoms šajā laikā palielinājās tikai par 9.3%, kas liecina par to, ka kredīti aizvien vairāk tiek izsniegti iekšzemes uzņēmējdarbības attīstībai. Latos izsniegto kredītu apjoms septembra beigās sasniedza 44.3% no uzņēmumiem un privātpersonām izsniegto iekšzemes kredītu kopapjoma.

Kredītu apjoma pieaugumu veicināja galvenokārt ilgtermiņa kredītu apjoma kāpums - to atlikumi palielinājās par 20.2%, bet īstermiņa kredītu atlikumi - par 15.5%. Tādējādi īstermiņa kredītu īpatsvars aizdevumu kopapjomā septembra beigās samazinājās līdz 42.3%.

Kā rezidentiem, tā nerezidentiem izsniegtajos kredītos dominēja kredīti apgrozāmo līdzekļu palielināšanai (komerckredīti), sasniedzot attiecīgi 46.8% un 80.2% no izsniegto kredītu kopapjoma. Pieauga iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām izsniegto industriālo kredītu, klientu kontu pārtēriņa kreditēšanas un finanšu nomas apjoms, 3. ceturkšņa beigās sasniedzot attiecīgi 28.5%, 6.2% un 5.5% no izsniegto kredītu kopapjoma.

3. ceturkšņa beigās rezidentu uzņēmējdarbībai izsniegto kredītu atlikumi sasniedza 275.1 milj. latu - par 17.3% vairāk nekā iepriekšējā ceturkšņa beigās.

Ceturkšņa laikā nozīmīgi pieauga apstrādes rūpniecībai un tirdzniecībai izsniegto kredītu apjoms (attiecīgi par 15.6% un 15.8%), un šīs nozares saglabāja dominējošo pozīciju kredītu atlikumu struktūrā (attiecīgi 26.1% un 30.6%). Lauksaimniecībai izsniegto kredītu atlikumu pieaugumu (par 21.7%) atšķirībā no iepriekšēja ceturkšņa noteica nevis tranzītkredīti (to pieaugums bija nenozīmīgs), bet iekšzemes banku kredīti. Vienīgā nozare, kuras tranzītkredītu atlikumi būtiski (par 5.0 milj. latu) palielinājās, bija enerģētika. Strauji (par 33.3%) pieaugot transporta un sakaru nozarei izsniegto ilgtermiņa kredītu apjomam, to īpatsvars kredītu atlikuma kopapjomā palielinājās līdz 12.9%. Samazinājās viesnīcām un restorāniem, kā arī būvniecībai izsniegto kredītu apjoms, jo tika atmaksāti tranzītkredīti.