Publicēts: 01.01.2013.

Banku izsniegto kredītu vidējās svērtās procentu likmes 2. ceturksnī būtiski nemainījās salīdzinājumā ar 1. ceturksni, bet bija ievērojami zemākas nekā 1999. gada atbilstošajā periodā, jo procentu likmes naudas tirgū un valsts vērtspapīru izsolēs bija stabilas, pieauga banku konkurence un piesaistīto resursu apjoms, bet kredītrisks mazinājās. Iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām latos izsniegto kredītu vidējās svērtās procentu likmes visu ceturksni bija stabilas (aptuveni 11%). Īstermiņa un ilgtermiņa kredītu vidējās svērtās procentu likmes būtiski neatšķīrās, un to galvenokārt noteica uzņēmumiem latos izsniegto kredītu vidējo svērto procentu likmju stabilitāte (10.1-11.2%). Augstākas (12.3-17.6%), bet ar manāmu samazinājuma tendenci bija privātpersonām latos izsniegto kredītu vidējās svērtās procentu likmes. OECD valstu valūtās izsniegto kredītu vidējo svērto procentu likmju svārstību amplitūda bija lielāka. Uzņēmumiem OECD valstu valūtās izsniegto ilgtermiņa kredītu vidējā svērtā procentu likme paaugstinājās no 8.3% aprīlī līdz 10.4% jūnijā, savukārt privātpersonām OECD valstu valūtās izsniegto ilgtermiņa kredītu vidējā svērtā procentu likme samazinājās attiecīgi no 14.0% līdz 12.5%. Latos izsniegto ilgtermiņa kredītu vidējā svērtā procentu likme bija augstāka nekā atbilstošajiem darījumiem OECD valstu valūtās (sk. 12. att.).

12. attēls
Ilgtermiņa kredītu vidējās svērtās procentu likmes
(%)

Izsniegti latos
Izsniegti OECD valstu valūtās

Iekšzemes uzņēmumiem izsniegto kredītu reālās procentu likmes svārstījās 6-8% robežās, bet privātpersonām izsniegto kredītu reālās procentu likmes joprojām bija vismaz 10%.

Piesaistīto noguldījumu un izsniegto kredītu vidējo svērto procentu likmju starpība īstermiņa darījumiem gan latos, gan OECD valstu valūtās, kā arī ilgtermiņa darījumiem OECD valstu valūtās jūnijā salīdzinājumā ar aprīli palielinājās par 0.2-3.6 procentu punktiem, bet ilgtermiņa darījumiem latos kredītu un noguldījumu vidējo svērto procentu likmju starpība saruka par 0.8 procentu punktiem.

Ne latos (sk. 13. att.), ne OECD valstu valūtās no jauna piesaistīto noguldījumu vidējās svērtās procentu likmes būtiski nemainījās. No iekšzemes uzņēmumiem latos piesaistīto īstermiņa noguldījumu vidējā svērtā procentu likme atradās 4.2-4.6% robežās un no iekšzemes privātpersonām latos piesaistīto īstermiņa noguldījumu vidējā svērtā procentu likme - 6.0-6.4% robežās. Savukārt gan iekšzemes uzņēmumu, gan iekšzemes privātpersonu latos veikto ilgtermiņa noguldījumu vidējā svērtā procentu likme bija augstāka (attiecīgi 5.8-8.2% un 6.8-7.8% robežās). OECD valstu valūtās piesaistīto īstermiņa noguldījumu vidējā svērtā procentu likme bija nedaudz augstāka, bet ilgtermiņa noguldījumu vidējā svērtā procentu likme maijā un jūnijā - zemāka nekā atbilstošajiem latos piesaistītajiem noguldījumiem.

13. attēls
Latos piesaistīto noguldījumu vidējās svērtās procentu likmes
(%)

 Īstermiņa
 Ilgremiņa

Pazeminoties inflācijas līmenim, īstermiņa noguldījumu reālās procentu likmes jūnijā palielinājās līdz 2.5% (martā - 1.0%), bet ilgtermiņa noguldījumu reālās procentu likmes - līdz 5.1% (4.6%).