Publicēts: 01.01.2013.

Latvijas bankas turpināja aktīvi izsniegt kredītus iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām. Šai klientu grupai izsniegto kredītu atlikums 2. ceturksnī pieauga par 6.1% (1. ceturksnī - par 7.3%) un jūnija beigās sasniedza 747.1 milj. latu (31.7% no kredītiestāžu aktīviem). Aizvien raksturīgāka kļuva vidēja termiņa un ilgtermiņa kredītu dominance tirgū (sk. 9. att.). Vidēja termiņa (ar termiņu no 1 līdz 5 gadiem) kredītu atlikums palielinājās par 9.4%, ilgtermiņa (ar termiņu ilgāku par 5 gadiem) - par 11.2%. Īstermiņa kredītu atlikums saruka par 3.6%. Iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām izsniegto kredītu atlikums pieauga (attiecīgi par 28.8 milj. latu un 14.1 milj. latu).

9. attēls
Iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām izsniegtie kredīti 
(perioda beigās; milj. latu)

Ar termiņu ilgāku par 1 gadu
 Īstermiņa

Joprojām vairāk kredītu tika izsniegts ārvalstu valūtā. Šādu kredītu atlikums 2. ceturksnī palielinājās par 7.2%, bet latos izsniegto kredītu atlikums - par 4.4%. Latos izsniegto kredītu atlikums jūnija beigās veidoja 39.1% no iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām izsniegto kredītu atlikuma (marta beigās - 39.7%).

Iekšzemes nebankām izsniegto kredītu valūtu struktūrā samazinājās ASV dolāros (no 48.1% martā līdz 45.0% jūnijā), bet palielinājās eiro izsniegto kredītu īpatsvars (attiecīgi no 5.4% līdz 8.2%). Latos un Vācijas markās izsniegto kredītu īpatsvars mainījās maz (attiecīgi 39.5% un 6.7%).

Iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām izsniegto kredītu atlikumā 2. ceturksnī visvairāk palielinājās komerckredītu atlikums (par 25.9 milj. latu), kā arī kredītu patēriņa preču iegādei un hipotēku kredītu atlikums (attiecīgi par 8.7 milj. latu un 6.3 milj. latu). Jūnija beigās joprojām lielākais bija komerckredītu atlikums (243.4 milj. latu jeb 32.6% no iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām izsniegto kredītu atlikuma). Savukārt industriālo kredītu atlikums bija 201.8 milj. latu jeb 27.0% no kredītu kopējā atlikuma un hipotēku kredītu atlikums - 76.9 milj. latu jeb 10.3% (izsniegto kredītu veidus sk. 10. att.).

10. attēls
Iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām izsniegtie kredīti 
(neieskaitot tranzītkredītus; milj. latu)

Norēķinu konta debeta atlikums
Komerckredīts
Industriālais kredīts
Finanšu noma
Hipotēku kredīts
Pārējie kredīti

Kredītu atlikumu pieaugums tautsaimniecības nozaru dalījumā 2. ceturksnī (sk. 11. att.) liecināja par kredītieguldījumu ieplūdes palielināšanos vairākumā tautsaimniecības nozaru. Kredītu atlikuma pieaugumu noteica ilgtermiņa aizdevumu atlikuma kāpums (par 39.0 milj. latu). Ārvalstu valūtā izsniegto kredītu atlikums pieauga par 30.0 milj. latu. Kredītu atlikums visvairāk pieauga finanšu starpniecībā (par 8.3 milj. latu, t.sk. ilgtermiņa kredītu atlikums - par 11.3 milj. latu), tirdzniecībā (par 7.3 milj. latu, t.sk. ilgtermiņa - par 14.0 milj. latu), būvniecībā (par 7.0 milj. latu, t.sk. ilgtermiņa - par 6.7 milj. latu) un lauksaimniecībā, medniecībā un mežsaimniecībā (par 6.7 milj. latu, t.sk. ilgtermiņa - par 3.4 milj. latu). Kredītu atlikums samazinājās tikai transportā, glabāšanā un sakaros (par 8.9 milj. latu), kā arī elektroenerģijā, gāzes un ūdens apgādē (par 0.8 milj. latu).

11. attēls
Kredītu struktūra atsevišķās tautsaimniecības nozarēs 
(2000. gada 1.un 2. cet.; perioda beigās; milj. latu)

1. Lauksaimniecība, medniecība un mežsaimniecība
2. Apstrādes rūpniecība
3. Būvniecība
4. Tirdzniecība
5. Transports, glabāšana un sakari
6. Finanšu starpniecība
7. Pārējie pakalpojumi
Īstermiņa kredīti
Ilgtermiņa kredīti (neieskaitot tranzītkredītus)
Tranzītkredīti

2. ceturkšņa beigās 91% izsniegto kredītu bankas novērtēja kā standarta (1. ceturkšņa beigās - 90%), 4% - kā uzraugāmos un tikai 5% - kā ieņēmumus nenesošos kredītus. Speciālie uzkrājumi samazinājās līdz 3% no izsniegto kredītu atlikuma (1. ceturkšņa beigās - 4%). Ieņēmumus nenesošajiem kredītiem atbilstoši Latvijas Bankas speciālo uzkrājumu veidošanas prasībām bija izveidoti pietiekami uzkrājumi.