Publicēts: 01.01.2013.

Naudas piedāvājuma pieauguma temps 4. ceturksnī bija daudz straujāks nekā iepriekšējā ceturksnī (attiecīgi 5.5% un 3.4%). Sezonālu faktoru ietekmē īpaši straujš naudas piedāvājuma kāpuma temps bija decembrī (sk. 8. att.), kad plašā nauda M2X palielinājās par 3.4% (2000. gada decembrī - par 2.8%). Tomēr tas, ka 2000. gada oktobrī un novembrī plašās naudas kāpuma temps bija straujāks nekā 2001. gada atbilstošajos mēnešos, noteica M2X gada pieauguma tempa samazināšanos no 21.4% septembrī līdz 20.8% decembrī.

8. attēls  
Plašā nauda
(milj. latu)

 

M2X (plašā nauda)
  Iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu noguldījumi
  Skaidrā nauda apgrozībā (bez atlikumiem banku kasēs)

Naudas piedāvājuma kāpumu noteica iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu noguldījumu atlikuma pieaugums. Gada beigās sezonālu faktoru ietekmē strauji palielinājās arī skaidrā nauda apgrozībā (bez atlikumiem banku kasēs). 4. ceturksnī auga gan iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu noguldījumu atlikums (par 5.3%), gan skaidrā nauda apgrozībā (bez atlikumiem banku kasēs; par 5.9%). Tādējādi decembra beigās skaidrā nauda apgrozībā (bez atlikumiem banku kasēs) sasniedza 31.5% no plašās naudas (septembra beigās - 31.3%, 2000. gada decembra beigās - 33.5%).

Banku sistēmas tīrie ārējie aktīvi 4. ceturksnī samazinājās par 6.7 milj. latu. Tīro ārējo aktīvu būtisku pieaugumu novembrī izraisīja Latvijas valdības veiktā eiroobligāciju emisija, bet samazinājumu decembrī noteica galvenokārt banku sektora līdzekļu izvietojuma strukturālas pārmaiņas. Latvijas Bankas tīrie ārējie aktīvi pieauga par 167.5 milj. latu, bet kredītiestāžu tīrie ārējie aktīvi saruka par 174.2 milj. latu.

Banku sistēmas tīrie iekšējie aktīvi palielinājās par 86.6 milj. latu, t.sk. iekšzemes kredīti - par 163.0 milj. latu. Banku sistēmas neto kredīts valdībai samazinājās par 27.9 milj. latu, bet strauji pieauga iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām izsniegto kredītu atlikums. M2X ārvalstu valūtas daļa 4. ceturksnī auga lēnāk nekā plašās naudas latu komponents M2D (attiecīgi par 2.4% un 6.9%). Plašās naudas likvīdākā daļa M1 palielinājās par 5.3% un kvazinauda - par 5.7% (plašās naudas un iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām izsniegto kredītu dinamiku sk. 9. att.).

9. attēls
Plašās naudas un iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām izsniegto kredītu dinamika

(salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu; %)

Iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām izsniegtie kredīti
  M2X (plašā nauda)