Publicēts: 01.01.2013.

Bankās veikto iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu noguldījumu atlikums 3. ceturksnī palielinājās par 33.8 milj. latu jeb 3.5% - lēnāk nekā iepriekšējā ceturksnī. To noteica noguldījumu atlikuma sarukums septembrī (par 18.0 milj. latu). Tā kā šis samazinājums skāra vienīgi uzņēmumu noguldījumus, to atlikums 3. ceturksnī pieauga tikai par 1.6%, bet privātpersonu noguldījumu atlikums palielinājās par 5.3%. Tādējādi iekšzemes privātpersonu noguldījumu atlikums septembra beigās sasniedza 51.4% no banku sektora piesaistīto iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu noguldījumu atlikuma. Iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu noguldījumu atlikums Latvijas bankās jau augusta beigās pārsniedza 1 mljrd. latu un septembra beigās bija 1 003.6 milj. latu.

Zemākas procentu likmes un īslaicīgas, bet būtiskas ASV dolāra un eiro kursa svārstības septembrī noteica, ka vairāk noguldījumu tika piesaistīts nacionālajā valūtā. Iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu latos veikto noguldījumu atlikums palielinājās par 24.4 milj. latu, bet ārvalstu valūtā veikto noguldījumu atlikums - par 9.4 milj. latu (šo noguldījumu atlikumu katra mēneša beigās sk. 8. att.). Rezidentu nebanku ārvalstu valūtā veikto noguldījumu atlikumā joprojām dominēja ASV dolāros veiktie noguldījumi (85.3% no noguldījumiem ārvalstu valūtā; 2. ceturkšņa beigās - 87.7%), tomēr līdz 9.6% pieauga eiro veikto noguldījumu īpatsvars (2. ceturkšņa beigās - 6.8%; šo rādītāju mēneša dinamiku sk. 9. att.).

8. attēls  
Iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu noguldījumi bankās
(perioda beigās; milj. latu)

 

Noguldīti latos
Noguldīti ārvalstu valūtā


9. attēls
No rezidentu nebankām piesaistīto noguldījumu valūtu struktūra
(perioda beigās; milj. latu)

Lati
  ASV dolāri
  Eiro
  Pārējās valūtas

Piesaistīto noguldījumu termiņstruktūra būtiski nemainījās, un, 3. ceturksnī par 14.4 milj. latu pieaugot pieprasījuma noguldījumu atlikumam un par 19.4 milj. latu - termiņnoguldījumu atlikumam, pieprasījuma noguldījumu atlikuma īpatsvars septembra beigās bija 57.3%.