Publicēts: 12.09.2012.

Rīgā, 12.09.2012.

Paziņojums plašsaziņas līdzekļiem

Pirmajā pusgadā pieaudzis apdrošinātāju parakstīto prēmiju apmērs

Ekonomikai atveseļojoties apdrošināšanas tirgū iezīmējušās pozitīvas tendences. Parakstīto bruto prēmiju pieaugums š. g. pirmajā pusgadā bija vērojams gandrīz visiem apdrošināšanas veidiem (izņemot dzīvības apdrošināšanu), tostarp arī brīvprātīgajos apdrošināšanas veidos.

2012. gada pirmajā pusgadā apdrošinātāju (apdrošināšanas sabiedrību un ārvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāļu) parakstīto bruto prēmiju apmērs, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo pusgadu, pieauga par 6.9% un sasniedza 156.8 milj. latu, savukārt izmaksāto bruto atlīdzību apmērs pieauga par 2.5% un bija 80.5 milj. latu. No kopējā parakstīto bruto prēmiju apmēra lielākā daļa jeb 67% bija Latvijā parakstītās bruto prēmijas, pārējās bruto parakstītās  prēmijas apdrošinātāji parakstījuši sniedzot pakalpojumus citās ES dalībvalstīs (Francijā, Igaunijā Lietuvā, Lielbritānijā, Polijā, Spānijā un Vācijā).

2012. gada pirmajā pusgadā apdrošināšanas sabiedrības kopumā strādājušas ar 2.3 milj. latu peļņu, t.sk. dzīvības apdrošināšanas sabiedrības kopā nopelnīja gandrīz 0.5 milj. latu, savukārt nedzīvības apdrošināšanas sabiedrības kopā nopelnīja 1.8 milj. latu.

Apdrošināšanas sabiedrību peļņas vai zaudējumu aprēķina tehniskais rezultāts  norāda, ka šajā periodā apdrošināšanas sabiedrībām zaudējumus galvenokārt radīja tādi apdrošināšanas veidi kā īpašuma apdrošināšana pret uguns un dabas stihiju postījumiem, kā arī sauszemes transporta apdrošināšana un veselības apdrošināšana.

Pieaugot ienākumiem no ieguldījumu pārvērtēšanas, 2012. gada pirmajā pusgadā apdrošināšanas sabiedrību ieguldījumu atdeve uzlabojās un dzīvības apdrošināšanas sabiedrībām sasniedza 3.5% (2011. gada pirmajā pusgadā – mīnus 0.8%), savukārt nedzīvības apdrošināšanas sabiedrībām tā bija 1.6% (2011. gada pirmajā pusgadā – plus 1.2%).

Lai gan nedzīvības apdrošināšanas sabiedrību maksātspējas izpildes rādītājs ir nedaudz krities, tomēr gan dzīvības apdrošināšanas sabiedrībām, gan nedzīvības apdrošināšanas sabiedrībām tas saglabājās augstā līmenī un 2012. gada pirmā pusgada beigās dzīvības apdrošināšanas sabiedrībām bija 143.7% un nedzīvības apdrošināšanas sabiedrībām – 188.5% (2011. gada pirmajā pusgadā – attiecīgi 143% un 209.4%).

Ar apdrošinātāju pārskatu kopsavilkumu par 2012. gada pirmo pusgadu iespējams iepazīties Komisijas mājas lapās www.fktk.lv sadaļā “Statistika/apdrosinasana”.

Papildu informācijai:
Agnese Līcīte
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas
Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr: +371 67774808; E-pasts: Agnese.Licite@fktk.lv