Publicēts: 19.12.2006. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2006. gada 19. decembrī

Latvijas Banka starptautiskas monētu programmas "Hanzas pilsētas" ietvaros laidusi apgrozībā Straupei veltītu 1 lata sudraba piemiņas monētu. Monētas grafisko dizainu veidojis Gunārs Krollis un ģipša modeli - Jānis Strupulis. Monēta kalta Somijas kaltuvē Rahapaja Oy.

Straupe ir sestā Latvijas Hanzas pilsēta, kas līdzīgi kā Ventspils, Cēsis, Kuldīga, Valmiera un Koknese ieguvusi savu monētu. Pašlaik Straupe ir sakopts, saimnieciski rosīgs pagasta centrs Cēsu rajonā, bet savulaik tā bijusi viena no lielākajām Livonijas pilsētām, kas zaudēja savu spožumu karos un epidēmijās. Straupes lepnums ir arhitekta V. L. N. Bokslafa pagājušā gadsimta sākumā atjaunotā Lielstraupes pils un baznīca, kas ir vienīgā pilsbaznīca Latvijā.

Latvijas Banka turpinās monētu sēriju "Hanzas pilsētas", lai savas monētas būtu arī Limbažiem un Rīgai un sērija aptvertu visas astoņas Latvijas Hanzas pilsētas. Šīs monētas ir pilsētu vēstures un tagadnes simboli, un tās labprāt draugiem Latvijā un ārpus tās dāvina pilsētu domes un iedzīvotāji, arī uzņēmumi.

Monēta "Straupe" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā kopējā tirāža - 15 000, tirdzniecībai Latvijā tiks nokaltas 3 000 monētas. Šī un citas Latvijas jubilejas un piemiņas monētas iegādājamas Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 17.50.

Jubilejas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.