Publicēts: 21.04.2008. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2008. gada 21. aprīlī

Latvijas Banka laiž apgrozībā zelta piemiņas monētu - "Latvijas monētu" -, kas veidota pēc izcilā latviešu tēlnieka Teodora Zaļkalna 1922. gada ieceres un veidojuma, ko ģipša modelī kalšanai mūsdienās sagatavojusi Ligita Franckeviča.

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja fondos saglabātais monētas ģipša modelis ietver Latvijai būtiskus simbolus - mātes, maizes, vienkārša lauku azaida tēlus. Teodors Zaļkalns radīja šo naudas metu jaunās Latvijas valsts patstāvīgas valūtas tapšanas laikā - pirmās lata naudas zīmes tika laistas apgrozībā 1922. gadā.

Tādējādi šī Latvijas Bankas tīrā zeltā kaltā Latvijas monēta, kas radīta pēc oriģinālā meta, ir veltījums valsts un naudas sistēmas vēsturei Latvijas valstiskuma 90. jubilejas gadā.

"Latvijas monētai" ir mazāk ierasts formāts - līdz šim 999.9° zeltā izlaistas par santīmu mazākās un 1.2442 g smagās piemiņas monētas, bet šī ir aptuveni tik liela, kā apgrozības vienlatnieks, bet materiāla dēļ aptuveni divreiz smagāka - 10 g. Saskaņā ar autora ieceri monētas nomināls ir 20 latu.

"Latvijas monēta" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 5,000. "Latvijas monēta" iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 212.40.

Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.