Publicēts: 28.08.2017.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ir apstiprinājusi Kredītiestāžu korespondentattiecību nodibināšanas un uzturēšanas normatīvos noteikumus. Tajos ir noteiktas prasības kredītiestādēm veikt atbilstošus izpētes pasākumus pirms korespondentattiecību uzsākšanas un visā to laikā. Arī pašreiz spēkā ir FKTK normatīvie noteikumi “Klientu padziļinātās izpētes normatīvie noteikumi kredītiestādēm un licencētām maksājumu un elektroniskās naudas iestādēm”, taču jauni noteikumi izstrādāti, lai pilnībā nodrošinātu skaidru izpratni, kā, kam un kādā apmērā kredītiestādei jāpievērš uzmanība, veicot klienta – respondenta un tā veikto darījumu izpēti, ņemot vērā klienta – respondenta un kredītiestādes darījumu attiecību specifiku un ar klienta – respondenta darbību saistītos riskus. Noteikumu prasībām stājoties spēkā, kredītiestādei var būt nepieciešami papildu resursi, lai nodrošinātu atbilstošu klientu – respondentu izpēti un darījumu uzraudzību.

FKTK apstiprinājusi Maksājumu pakalpojumu sniedzēju izpētes un darījumu uzraudzības normatīvos noteikumus, kuri izstrādāti kredītiestādēm, dalībvalstu un trešo valstu kredītiestāžu filiālēm, licencētām maksājumu iestādēm un elektroniskās naudas iestādēm un dalībvalstu maksājumu iestāžu un elektroniskās naudas iestāžu filiālēm, kā arī trešo valstu elektroniskās naudas iestāžu filiālēm (iestāde), nosakot prasības atbilstošu klientu izpētes pasākumu veikšanai pirms darījumu attiecību sākšanas ar maksājumu iestādi un elektroniskās naudas iestādi un darījumu attiecību laikā.  Noteikumi nosaka  noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanas (NILLTF) risku paaugstinošos faktorus, kuri piemīt maksājumu iestāžu un elektroniskās naudas iestāžu darbībai un kuri norāda uz nepieciešamību veikt to papildu izpēti un NILLTF risku mazinošus pasākumus. Pašlaik spēkā ir FKTK normatīvie noteikumi “Klientu padziļinātās izpētes normatīvie noteikumi kredītiestādēm un licencētām maksājumu un elektroniskās naudas iestādēm”, kuri nosaka padziļinātās klienta izpētes prasības, taču jaunie noteikumi izstrādāti, lai nodrošinātu skaidru izpratni par piemērojamajām prasībām maksājumu iestāžu un elektroniskās naudas iestāžu un to veikto darījumu izpētē, ņemot vērā maksājumu iestāžu un elektroniskās naudas iestāžu un iestādes darījumu attiecību specifiku un ar maksājumu iestāžu un elektroniskās naudas iestāžu darbību saistītos riskus.

Turpmākai informācijai: Agnese Līcīte FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste tālr.: 67774808; e-pasts: Agnese.Licite@fktk.lv Vairāk par FKTK: www.fktk.lv, www.klientuskola.lv, Twitter.com/FKTK_LV