Publicēts: 16.09.2016.
Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir sagatavojusi informāciju par apdrošinātāju darbības rezultātiem 2016. gada pirmajā pusgadā. Apdrošinātāji šajā periodā kopumā saglabāja nelielu izaugsmi, pieauga gan parakstītās prēmijas, gan sabiedrību kopējā peļņa. 

Apdrošināšanas sabiedrību un ārvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāļu parakstīto bruto prēmiju apmērs 2016. gada pirmajā pusgadā pieauga par 3.7% salīdzinot ar iepriekšēja gada attiecīgo periodu un sasniedza 283.6 milj. eiro (t.sk. ārvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāļu parakstītās bruto prēmijas pieauga par 6.7%, sasniedzot 28% no kopējām parakstītajām prēmijām).

Izaugsme parakstītajās prēmijās bija galvenokārt būtiskākajiem apdrošināšanas veidiem (izņemot dzīvības apdrošināšanas produktiem sarukums – mīnus 6.8%). Apdrošināšanas veidu struktūru tas būtiski neietekmēja – īpašuma apdrošināšana veidoja 18%, sauszemes transporta apdrošināšana – 17%, veselības apdrošināšana – 16%, sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu 15% un dzīvības apdrošināšanas produkti – 13%.

Savukārt citās EEZ dalībvalstīs parakstītajās prēmijās lielākais īpatsvars saglabājās par sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu, īpašuma apdrošināšanu un sauszemes transporta apdrošināšanu (attiecīgi – 44%, 25% un 15%).

Kombinētais rādītājs, kas raksturo nedzīvības apdrošināšanas sabiedrību pelnītspēju, 2016. gada pirmajā pusgadā nedaudz uzlabojās un jūnija beigās bija 99.1% (virs 100% norāda uz apdrošināšanas sabiedrības darbības zaudējumiem).

Kopš gada sākuma apdrošināšanas sabiedrības kopumā nopelnīja 5 milj. eiro, t.i. par 15.6% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā (4.3 milj. eiro), t.sk. nedzīvības apdrošināšanas sabiedrību peļņa sasniedza 5.4 milj. eiro, bet dzīvības apdrošināšanas sabiedrības strādāja ar zaudējumiem – 0.4 milj. eiro (galvenokārt dēļ piekritušo atlīdzību prasību straujā pieauguma (par 23%)).

Apdrošināšanas sabiedrību vidējais maksātspējas izpildes rādītājs, kas raksturo pašu kapitāla atbilstību uz risku novērtēšanu balstītai maksātspējas kapitāla prasībai, 2016. gada pirmajā pusgadā bija augstā līmenī (~ 164%) un krietni virs prasību minimuma, tostarp dzīvības apdrošināšanas sabiedrībām – 156%, savukārt nedzīvības apdrošināšanas sabiedrībām – 138% (zemākā pieļaujamā robeža ir 100%)*.

Ar apdrošinātāju pārskatu kopsavilkumu par 2016. gada pirmo pusgadu iespējams iepazīties FKTK mājaslapā www.fktk.lv sadaļā “Statistika/apdrosinasana”.

*Ar 2016. gadu spēkā stājās jauns uzraudzības režīms Maksātspēja II, kas izmainīja arī ar kapitāla pietiekamību saistītu rādītāju aprēķināšanas kārtību.

Turpmākai informācijai: Agnese Līcīte FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste tālr.: 67774808; e-pasts: Agnese.Licite@fktk.lv Vairāk par FKTK: www.fktk.lv, www.klientuskola.lv, Twitter.com/FKTK_LV