Publicēts: 03.07.2015.

Rīga, 03.07.2015.

Paziņojums plašsaziņas līdzekļiem

Visi atvērtie ieguldījumu fondi š.g. 1. ceturksnī darbojās ar pozitīvu ienesīgumu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotā informācija par ieguldījumu fondu un alternatīvo ieguldījumu fondu darbības rezultātiem 2015. gada 1. ceturksnī liecina, ka visi atvērtie ieguldījumu fondi darbojās ar pozitīvu ienesīgumu, un to sniegums atspoguļoja straujos aktīvu cenu kāpumus finanšu tirgos. Ienesīguma kāpumu veicināja arī tas, ka nozīmīgu daļu no fondu portfeļa veido ieguldījumi ASV dolāros denominētos finanšu instrumentos, jo ceturkšņa laikā būtiski pieauga ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro.

 

Atvērtie obligāciju un naudas tirgus fondi

Atvērto obligāciju un naudas tirgus fondu ienesīgums š.g. pirmajā ceturksnī bija robežās no 0.01% līdz 28.3%, un š fondu kopējie aktīvi marta beigās sasniedza 185 milj. eiro, kopš gada sākuma pieaugot par 4%. Obligāciju fondi pārsvarā fokusējas uz korporatīvajiem parāda vērtspapīriem augsta ienesīguma/ augsta riska (high yield) segmentā, savukārt naudas tirgus fondi – uz termiņnoguldījumiem bankās.

Atvērtie jauktie fondi

Atvērto jaukto fondu triju mēnešu ienesīgums bija robežās no 4.4% līdz 15.1%. Pirmā ceturkšņa laikā tirgū ienāca jauns jauktais fonds, un šo fondu aktīvi ceturkšņa laikā pieauga trīsarpus reizes, marta beigās sasniedzot 10 milj. eiro. Jauktie fondi pārsvarā bija ieguldījuši parāda vērtspapīros – tie marta beigās veidoja gandrīz divas trešdaļas no šo fondu kopējā vērtspapīru portfeļa.

Atvērtie akciju fondi

Marta beigās atvērtie akciju fondi lielāko daļu no vērtspapīru portfeļa bija ieguldījuši ieguldījumu fondu apliecībās (73%), kā arī samērā būtisku daļu – Krievijas uzņēmumu akcijās (10.8%). Šiem fondiem nozīmīgākie akciju indeksi ceturkšņa laikā uzrādīja pozitīvu dinamiku, kas atspoguļojās fondu sniegumā (S&P 500: +0.4%, Eurostoxx 50: +17.5%, RTS: +11.3%, Micex: +16.4%). Atvērto akciju fondu triju mēnešu ienesīgums bija robežās no 7.4% līdz 31.9%. Marta beigās šo fondu kopējie aktīvi sasniedza 35.6 milj. eiro, kopš gada sākuma pieaugot par 19%. Bankās turēto naudas līdzekļu īpatsvars kopējos atvērto akciju fondu aktīvos ceturkšņa laikā saruka no 24.2% līdz 6.2%, liecinot par fondu pārvaldnieku optimistisko noskaņojumu. 

Alternatīvie fondi

Marta beigās Latvijā bija četri licencētie alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieki un seši reģistrētie alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieki. To pārvaldīšanā esošo alternatīvo ieguldījumu fondu aktīvi pirmā ceturkšņa beigās sasniedza 66.6 milj. eiro, t. sk. lielāko daļu veidoja vērtspapīri (29.7 milj. eiro), ilgtermiņa aizdevumi (15.7 milj. eiro) un ieguldījumu īpašums (11.2 milj. eiro). Stratēģiju dalījumā 53.8% tirgus daļu kopējos alternatīvo fondu aktīvos ieņem fondi ar privātā kapitāla ieguldījumu stratēģiju un pārējie ir nekustamā īpašuma fondi.

Ar ieguldījumu pārvaldes sabiedrību, ieguldījumu fondu, alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieku un alternatīvo ieguldījumu fondu pārskatu kopsavilkumiem iespējams iepazīties FKTK mājas lapā www.fktk.lv sadaļā “Statistika/Finanšu instrumentu tirgus”.

 

Turpmākai informācijai:

Elīna Avotiņa

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 

Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr. 67774860, 27435292, 

elina.avotina@fktk.lv