Publicēts: 11.11.2011.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2011. gada 11. novembra sēdē izskatīja un apstiprināja normatīvo noteikumu kopumu, kas ir saistoši ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām un kas izstrādāti, lai ieviestu tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas 2009/65/EK par normatīvo un administratīvo aktu koordināciju attiecībā uz pārvedamu vērtspapīru kolektīvo ieguldījumu uzņēmumiem.

“Ieguldītājiem paredzētās pamatinformācijas sagatavošanas normatīvie noteikumi” nosaka fonda sintētiskā rādītāja un pastāvīgo maksu rādītāja noteikšanas kārtību, sagatavojot ieguldītājiem paredzēto pamatinformāciju.

“Ieguldījumu fondu pārskatu sagatavošanas normatīvos noteikumi” aizstās Komisijas 08.12.2006. apstiprinātos noteikumus Nr. 207 “Ieguldījumu fondu pārskatu sagatavošanas noteikumi”. Jaunie noteikumi nosaka ieguldījumu fonda vai ieguldījumu fonda ar apakšfondiem darbības uzraudzībai nepieciešamo pārskatu sagatavošanas un iesniegšanas kārtību, kā arī ieguldījumu fonda pusgada pārskata sastāvu.

“Fonda kopējā riska un riska darījumu apmēra ar darījumu partneri aprēķināšanas normatīvos noteikumi” nosaka kārtību atvērtā ieguldījumu fonda Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likuma 66. pantā minēto darījumu ierobežojumu ievērošanas aprēķinam, t.sk. šā likuma septītajā un 7.1 daļā minētā kopējā riska un astotajā daļā minētā riska darījumu apmēra ar regulētā tirgū netirgotu atvasināto finanšu instrumentu darījuma partneri, kā arī citu darījumu ierobežojumu ievērošanas aprēķinam.

Grozījumi “Normatīvajos noteikumos par kritērijiem atvērto fondu ieguldījumu objektu atbilstībai Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likuma prasībām”” saistīti ar prasībām, kas ieguldījumu pārvaldes sabiedrībai jāievēro, izstrādājot atvasināto finanšu instrumentu vērtēšanas procedūru, kas nodrošina regulētā tirgū netirgota atvasinātā finanšu instrumenta precīzu un neatkarīgu novērtēšanu.

Grozījumi “Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību pārskatu sagatavošanas normatīvajos noteikumos”” nosaka ieguldījumu pārvaldes sabiedrības darbības uzraudzībai nepieciešamo pārskatu sagatavošanas un iesniegšanas kārtību. Noteikumos ietvertās izmaiņas ir saistītas ar grozījumiem Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likuma 8. panta astotajā daļā, kas atbrīvo ieguldījumu pārvaldes sabiedrību, kura sniedz ieguldījumu pakalpojumus, no ieguldījumu brokeru sabiedrībām noteikto riska darījumu ierobežojumu ievērošanas, un grozījumiem, kas paredz izmaiņas uzraudzības vajadzībām nepieciešamā finansējuma aprēķināšanā.

Grozījumi “Ieguldījumu fondu gada pārskata sagatavošanas noteikumos”” saistīti ar prasībām par informācijas atklāšanu gada pārskatā par fonda ieguldījumiem finanšu instrumentos un fondu pārvaldīšanas izmaksām.

“Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības iekšējās kontroles sistēmas izveides normatīvie noteikumi”, nosaka Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likuma 13. panta piecpadsmitajā daļā minētās prasības ieguldījumu pārvaldes sabiedrības iekšējās kontroles sistēmas izveidei.

“Normatīvie noteikumi par vienošanās starp ieguldījumu pārvaldes sabiedrību un turētājbanku saturu” nosaka vienošanās, kas tiek slēgta starp ieguldījumu pārvaldes sabiedrību un attiecīgā fonda turētājbanku, tekstā iekļaujamās informācijas minimālo apjomu. Vienošanās tiek slēgta tikai gadījumā, ja citā dalībvalstī licencēta ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Latvijas Republikā vēlas reģistrēt atvērto ieguldījumu fondu vai vēlas pārvaldīt Latvijas Republikā reģistrētu atvērto ieguldījumu fondu. Minētās vienošanās mērķis ir nodrošināt Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likumā noteikto ieguldījumu fonda pārvaldes funkciju veikšanai nepieciešamo informācijas apmaiņu starp atvērto ieguldījumu fondu pārvaldošo ieguldījumu pārvaldes sabiedrību un šī fonda turētājbanku.

“Ieguldītājiem paredzētās pamatinformācijas sagatavošanas ieteikumus” ieteicams ievērot Latvijā vai citās dalībvalstīs reģistrētām ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām, kas Latvijā pārvalda atvērto ieguldījumu fondu. Ieteikumos tiek sniegts skaidrojums par: 1) ieguldītājiem paredzētajā pamatinformācijā lietotās valodas stilu un teksta izklāstu; 2) ieguldītājiem paredzētās pamatinformācijas iedaļu noformējumu; 3) īpašiem noteikumiem attiecībā uz strukturētajiem fondiem; 4) pāreju no saīsinātā prospekta uz ieguldītājiem paredzēto pamatinformāciju.

“Normatīvie noteikumi par fondu apvienošanu, galvenās un pakārtotās struktūras darījumiem un ieguldījumu apliecību izplatīšanas kārtību” nosaka: 1) informācijas, ko sniedz fondu apvienošanas gadījumā to ieguldītājiem, detalizētu saturu, formātu un kārtību, kādā tā ir sniedzama; 2) vienošanās un iekšējo noteikumu par galvenās un pakārtotās struktūras darījumu veikšanas nosacījumiem saturu; 3) galvenā fonda likvidācijas, apvienošanas vai sadalīšanas atļaujas saņemšanai iesniedzamās informācijas saturu; 4) vienošanās par informācijas apmaiņu starp fondu turētājbankām un zvērinātiem revidentiem saturu; 5) citā dalībvalstī reģistrēto (dibināto) atvērto ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību izplatīšanas kārtību Latvijā.

“Normatīvie noteikumi par naudas tirgus fonda nosaukuma izmantošanu” nosaka prasības ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām, kas pārvalda ieguldījumu fondu, kura nosaukumā vai reklāmā tiek lietoti vārdi “naudas tirgus fonds” vai to saīsinājums “NTF”. Noteikumi ir saistoši arī citās valstīs reģistrētiem ieguldījumu fondiem, kuru apliecības vai tām pielīdzināmi vērtspapīri tiek izplatīti Latvijas Republikā un to nosaukumā vai reklāmā ir lietoti vārdi “naudas tirgus fonds” vai to saīsinājums “NTF” vai tulkojums atbilstoši šo noteikumu pielikumā pievienotajam sarakstam. Noteikumos ir noteikti kritēriji vārdu “naudas tirgus fonds” vai to saīsinājuma “NTF” izmantošanai ieguldījumu fonda nosaukumā vai reklāmā. Noteikumos ir arī  noteikti kritēriji, kuriem atbilst naudas tirgus fonds un īstermiņa naudas tirgus fonds.

Nākamā padomes sēde notiks pirmdien, 2011. gada 21. novembrī plkst. 10:00.

Informāciju sniedza: Anna Dravniece Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Biroja vadītāja

Papildu informācijai: Agnese Līcīte Finanšu un kapitāla tirgus komisijas biroja sabiedrisko attiecību speciāliste Tālr: 67774808; e-pasts: Agnese.Licite@fktk.lv