Publicēts: 08.11.2007. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīga, 2007. gada 8. novembrī

Gada inflācija oktobrī (13,2%) kopumā atbilst prognozētajam - pat nedaudz zemāka nekā sagaidīts, tomēr ievērojami pieaugusi, salīdzinot ar septembri. Vērojama līdzšinējās straujās attīstības procesu inerce, iespējams, intensīvāka inflācijas gaidu ietekme, bet pamatā to uztur izmaksu kāpums un spēcīgs iekšzemes pieprasījums.

Jau pieminēts, ka oktobrī sagaidāma administratīvi regulējamo cenu ietekme, kas pērnā gada zemā salīdzinājuma dēļ neļaus pieauguma kāpuma tendencei būtiski atslābt, bet, savukārt, pretinflācijas pasākumi un to pastiprināšana - tai skaitā lielāka budžeta pārpalikuma virzienā - pirmos rezultātus var uzrādīt vien nākamā gada pirmajā pusē.

Nākamā gada sākumā varam sagaidīt inflācijas maksimumu, ko noteiks atsevišķu energoresursu, regulējamo īres maksu un sabiedriskā transporta pakalpojumu sadārdzinājums tieši gada pirmajā ceturksnī. To ietekmēs arī tabakas akcīzes palielināšanas turpmākā shēma, kas vēl izlemšanā: atliekot to par vienu gadu, nākamā gada vidējā inflācija būtu zemāka, kas gan neietekmētu inflācijas dinamiku - maksimumu un kritumu gada gaitā.

Mārtiņš Grāvītis
Latvijas Bankas preses sekretārs