Publicēts: 20.11.2008. Aktualizēts: 05.02.2011.

Latvijas Banka laiž apgrozībā sudraba jubilejas monētu "Basketbols". Tās grafisko dizainu veidojusi māksliniece Frančeska Kirke un ģipša modeli - tēlniece Ligita Franckeviča. Monētu svinīgi laidīs klajā Latvijas Sporta muzejā šodien, 20. novembrī, plkst. 11:00. Atklāšanas pasākumā piedalīsies Latvijas Basketbola savienības prezidents Ojārs Kehris, Eiropas čempionāta basketbolā sievietēm 2009 patronese Santa Anča un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Latvijas monētās tiek iekaltas Latvijas vērtības - notikumi, cilvēki, lietas, kas svarīgas nācijai un ar kurām sevi pārstāvam pasaulē. Latvijā basketbols ir populārs, kā arī sasniegumiem un tradīcijām bagāts sporta veids. Gandrīz gadsimtu esam bijuši liecinieki skaistām un vērtīgām uzvarām, piedzīvojuši neaizmirstamas emocijas, bet galvenais - lepnumu par Latvijas vārdu. Par basketbola attīstību mūsu valstī kopš 1923. gada rūpējusies Latvijas Basketbola savienība, kas šais dienās atzīmēs savu 85. gadskārtu. Pašlaik norit sagatavošanas darbi 2009. gada Eiropas čempionātam basketbolā sievietēm Rīgā, kas ir vērtējams kā liels basketbolistu, treneru un sporta organizētāju nopelns.

Sudraba 1 lata monēta "Basketbols" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 5,000 eksemplāru. Monēta "Basketbols" būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 22.50.

Informācija redaktoriem:
Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.