Publicēts: 01.01.2013.

Inflācijas pazemināšanās, valsts parādzīmju likmju, kā arī starpbanku tirgus likmju krišanās ļāva Latvijas Bankai ceturkšņa laikā vairākkārt samazināt refinansēšanas likmi (no 10. janvāra - uz 9%, no 31. janvāra - uz 8%, no 14. februāra - uz 7%, no 28. februāra - uz 6% un no 28. marta - uz 5%), līdztekus samazinot arī lombarda kredītu likmes. Marta nogalē valsts iekšējā aizņēmuma parādzīmju pārdošanas ar atpirkšanu (repo) izsolēs izsniegto kredītu termiņš tika pagarināts līdz 28 dienām.

Lai gan banku pieprasījums pēc latu resursiem saglabājās augsts, bankas aktīvi darbojās starpbanku tirgū (īpaši janvārī), jo tajā procentu likmes bija zemākas nekā Latvijas Bankas repo izsolēs izsniegto un lombarda kredītu procentu likmes. Tādēļ Latvijas Bankas izsniegto kredītu apjoms janvārī un februārī pakāpeniski samazinājās. Tikai marta nogalē atsevišķas bankas atkal aktīvāk sāka izmantot Latvijas Bankas piedāvātās aizņemšanās iespējas.

Kopējais kredītu apjoms, ko Latvijas Banka izsniedza bankām repo izsolēs 1997. gada 1. ceturksnī, bija 14.4 milj. latu (par 40.7% mazāk nekā 1996. gada 4. ceturksnī). Šajās izsolēs izsniegto kredītu apjoms veidoja 81.6% no Latvijas Bankas izsniegto kredītu kopapjoma (4. ceturksnī - 80.7%). Pārējo Latvijas Bankas izsniegto kredītu daļu veidoja automātiskie lombarda kredīti.

Repo izsoļu vidējā svērtā procentu likme ceturkšņa laikā samazinājās analoģiski Latvijas Bankas noteiktajai refinansēšanas likmei un vidēji 1. ceturksnī bija 8.1%. Automātisko lombarda kredītu vidējā svērtā procentu likme bija 9.3%.