Publicēts: 01.01.2013.

Naudas bāze M0 2000. gada 1. ceturksnī bija stabila un ievērojami zemāka par neparasti augsto līmeni 1999. gada beigās (sk. 16. att.). 1. ceturksnī naudas bāze samazinājās par 8.3% un marta beigās bija 482.6 milj. latu (tikai par 0.3% vairāk nekā iepriekšējā gada atbilstošajā periodā). Kritumu noteica bankām izsniegto Latvijas Bankas kredītu atlikuma samazināšanās un valdības noguldījuma Latvijas Bankā krass pieaugums, ko nodrošināja valsts fiskālās situācijas uzlabošanās un veiksmīgā valsts iekšējā aizņēmuma 3 un 5 gadu obligāciju emisija. Līdz ar to Latvijas Bankas tīro iekšējo aktīvu samazināšanās (par 48.7 milj. latu) apsteidza nelielo centrālās bankas tīro ārējo aktīvu kāpumu (5.2 milj. latu), kas veidojās, Latvijas Bankai pārdodot latus valūtas mijmaiņas darījumu izsolēs. Visu 1. ceturksni skaidrās naudas pieprasījums bija zems (skaidrās naudas daudzums apgrozībā samazinājās par 15.0 milj. latu), un vienlaikus par 28.5 milj. latu saruka banku noguldījumu atlikums Latvijas Bankā. 

16. attēls
Naudas bāze
(milj. latu)

Naudas bāze
Skaidrā nauda apgrozībā

Janvārī Latvijas Bankas tīrie ārējie aktīvi samazinājās par 9.5 milj. latu, jo bankas atmaksāja valūtas mijmaiņas darījumos nopirktos latu resursus. Samazinājās bankām izsniegto Latvijas Bankas kredītu atlikums (par 13.2 milj. latu), bet pieauga valdības noguldījumu atlikums Latvijas Bankā (par 31.8 milj. latu). Saruka gan apgrozībā esošās skaidrās naudas, gan banku noguldījumu centrālajā bankā atlikums, tāpēc naudas bāze samazinājās par 10.3% (līdz 471.8 milj. latu).

Valūtas mijmaiņas darījumu negatīvā saldo ietekmē Latvijas Bankas tīrie ārējie aktīvi turpināja samazināties arī februārī (par 12.0 milj. latu). Vienlaikus turpināja sarukt bankām izsniegto centrālās bankas kredītu atlikums (par 17.7 milj. latu), bet Latvijas Banka būtiski (par 26.9 milj. latu) palielināja savu valdības vērtspapīru portfeli, lai kompensētu valdības noguldījuma centrālajā bankā kāpumu janvārī. Skaidrās naudas daudzums apgrozībā un banku noguldījumu atlikums Latvijas Bankā būtiski nemainījās, un naudas bāze februāra beigās salīdzinājumā ar janvāra beigām samazinājās tikai par 0.2%. 

Martā naudas bāze palielinājās par 2.5%. To noteica gan bankām izsniegto Latvijas Bankas kredītu atlikuma pieaugums (par 15.0 milj. latu), gan augstais latu pieprasījums valūtas mijmaiņas darījumos, kā rezultātā centrālās bankas tīrie ārējie aktīvi palielinājās par 26.7 milj. latu. Tīro ārējo aktīvu kāpumu veicināja arī tautsaimniecības un valsts pārvaldes reformu atbalstam saņemtā Pasaules Bankas aizdevuma līdzekļu iekļaušana Latvijas Bankas ārzemju aktīvos. Valdības noguldījuma atlikums Latvijas Bankā pieauga par 30.4 milj. latu.