Publicēts: 01.01.2013.

Bankās veikto iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu noguldījumu atlikums salīdzinājumā ar iepriekšējā ceturkšņa beigām palielinājās par 52.7 milj. latu. To noteica privātpersonu noguldījumu atlikuma pieaugums par 58.7 milj. latu. Tādējādi iekšzemes privātpersonu noguldījumu atlikums decembra beigās sasniedza 54.4% no banku sektora piesaistīto iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu noguldījumu atlikuma.

Iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu noguldījumu atlikums Latvijas bankās decembra beigās sasniedza 1 056.3 milj. latu. Piesaistīto noguldījumu atlikumā pieauga pieprasījuma (līdz 58.9%; septembra beigās - 57.3%) un ilgtermiņa (attiecīgi 8.6% un 7.7%) noguldījumu, bet samazinājās īstermiņa (attiecīgi 32.5% un 35.0%) noguldījumu īpatsvars. Pieprasījuma noguldījumu atlikums palielinājās par 47.3 milj. latu (noguldījumu atlikumus termiņu dalījumā katra mēneša beigās sk. 10. att.).

10. attēls  
Iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu noguldījumi bankās
(perioda beigās; milj. latu)

 

Pieprasījuma
Īstermiņa
Ilgtermiņa

Augstākas procentu likmes un lata stabilitāte noteica noguldījumu piesaisti galvenokārt nacionālajā valūtā. Iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu latos veikto noguldījumu atlikums palielinājās par 41.7 milj. latu, bet ārvalstu valūtā veikto noguldījumu atlikums - par 11.0 milj. latu.

Rezidentu nebanku ārvalstu valūtā veikto noguldījumu atlikumā joprojām dominēja ASV dolāros veiktie noguldījumi, tomēr būtiski pieauga eiro veikto noguldījumu īpatsvars. ASV dolāros 4. ceturkšņa beigās bija piesaistīti 85.2% no noguldījumiem ārvalstu valūtā (3. ceturkšņa beigās - 85.3%) un eiro - 12.2% (9.6%).