Publicēts: 01.01.2013.

Naudas piedāvājuma pieauguma temps 3. ceturksnī bija gandrīz divas reizes lēnāks nekā iepriekšējā ceturksnī (attiecīgi 3.4% un 6.3%). Lai gan jūlijā un augustā naudas piedāvājuma kāpums bija straujš (sk. 7. att.), septembrī ASV notikušo terora aktu ietekmē atsevišķu Latvijas banku sistēmas darbības rādītāju pieaugums palēninājās, bet banku sektora piesaistīto iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu noguldījumu apjoms un plašā nauda M2X pat nedaudz (par 0.5%) saruka. Palielinājās skaidrās naudas pieprasījums. Plašās naudas un piesaistīto noguldījumu gada pieauguma temps septembrī pazeminājās attiecīgi līdz 21.4% un 26.0% (jūnijā - 24.2% un 31.0%), bet skaidrās naudas apgrozībā (bez atlikumiem banku kasēs) gada pieauguma temps palielinājās (no 11.5% jūnijā līdz 12.6% septembrī). Auga gan iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu noguldījumu atlikums (par 33.8 milj. latu), gan skaidrā nauda apgrozībā (bez atlikumiem banku kasēs; par 14.7 milj. latu).

7. attēls  
Plašā nauda
(milj. latu)

 

M2X (plašā nauda)
  Iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu noguldījumi
  Skaidrā nauda apgrozībā bez atlikumiem banku kasēs

Naudas piedāvājuma nelielo kritumu septembrī noteica banku sistēmas tīro ārējo aktīvu samazināšanās (par 24.0 milj. latu), tīrajiem iekšējiem aktīviem turpinot palielināties (par 16.2 milj. latu) iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām izsniegto kredītu atlikuma pieauguma rezultātā. Tīrie ārējie aktīvi 3. ceturksnī samazinājās par 29.9 milj. latu, bet tīrie iekšējie aktīvi palielinājās par 78.4 milj. latu. Atšķirībā no plašās naudas M2X tās latu komponents M2D pieauga arī septembrī (par 0.9%; 3. ceturksnī - par 4.1%). Savukārt M2X ārvalstu valūtas daļa 3. ceturksnī pieauga tikai par 2.1%, bet plašās naudas likvīdākā daļa M1 palielinājās par 2.8% un kvazinauda - par 4.2%.

Banku sistēmas tīrajos iekšējos aktīvos 3. ceturksnī palielinājās iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām izsniegto kredītu atlikums (par 90.9 milj. latu), bet saruka banku neto kredīts valdībai (par 3.9 milj. latu).