Publicēts: 27.04.2018.
Gatavojoties PSD2 (Maksājumu pakalpojumu direktīvas) ieviešanai Latvijā, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) 26. aprīlī rīkoja sarunu platformas “FKTK Dialogs” paneļdiskusiju par attīstības iespējām bankām un finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem (fintech). 

Domājot par jaunajiem risinājumiem fintech jomā, manuprāt, uzraudzības regulējumam jābūt tādam, lai finanšu institūcijas gan novērtētu sistēmiskos riskus, gan arī atbilstoši rīkotos. Tajā pašā laikā ir būtiski pasargāt finanšu pakalpojumu lietotājus un veicināt konkurenci,” diskusijā “BANKAS UN FINTECH. FINTECH UN BANKAS” teica FKTK priekšsēdētāja vietniece Gunta Razāne.

G. Razāne uzsvēra, ka FKTK kā uzrauga loma ir palielināt uzticību starp maksātājiem un maksājumu saņēmējiem, starp aizdevējiem un aizņēmējiem, starp servisa piegādātājiem un tā saņēmējiem, kas savukārt ļautu samazināt iespējamos riskus un izdevumus.

Pats svarīgākais – mums uzraudzībā jāfokusējas uz darbībās balstītu regulējumu un uzraudzību, jo mūsdienu finanšu pasaulē pieeja dinamiski mainās,teica G.Razāne.

G. Razāne sacīja, ka FKTK nākotnē jādomā arī par jaunu pakalpojumu sniedzēju licencēšanu, jo parādīsies jauni pakalpojumu veidi, kam esošais ietvars vairs nebūs piemērots. “Mēs esam gatavi dialogam ar finanšu nozares dalībniekiem, lai nonāktu pie visām pusē labākā risinājuma. Efektīvākam uzraudzības regulējumam būtiska ir arī starptautiskā sadarbība uzraugu vidū, jo digitālo pakalpojumu robežas kļuvušas plašākas par konkrētu valstu robežām,teica G. Razāne.

Par diskusiju

Diskusijā “BANKAS UN FINTECH. FINTECH UN BANKAS” klātienē piedalījās vairāk nekā 85 pārstāvji no bankām, fintech un IT uzņēmumiem, maksājumu un e-naudas iestādes u.c. Pasākuma ieraksts skatāms šeit: https://www.facebook.com/Klientuskola/

“FKTK Dialogs” ir jauna formāta pasākums, kas tika aizsākts 2017. gadā, ar mērķi vienuviet pulcēt finanšu nozares ekspertus, veicinot FKTK dialogu ar uzraugāmajiem tirgus dalībniekiem par finanšu sektoram būtiskiem attīstības jautājumiem.

Vairāk informācijas par pasākumu: Agnese Līcīte FKTK Komunikācijas daļas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste tālr.: + 371 67774808; mob.: 29467009 e-pasts: Agnese.Licite@fktk.lv