Publicēts: 28.06.2017.
Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) informē, ka juridiskām personām, kuras veic vai arī plāno veikt darījumus ar finanšu instrumentiem, ir laikus jāsaņem LEI (no angļu valodas Legal Entity Identifier) kodi, lai varētu veikt darījumus finanšu tirgos.

2018. gada 3. janvārī stāsies spēkā Finanšu instrumentu tirgus direktīva 2014/65/ES (MiFID II) un Finanšu instrumentu tirgus regula Nr. 600/2014 (MiFIR). Saskaņā ar MiFIR 26. pantu ieguldījumu brokeru sabiedrībām un kredītiestādēm ir pienākums ziņot par veiktajiem darījumiem ar finanšu instrumentiem, klientu – juridisko personu – identificēšanai izmantojot juridiskās personas identifikatoru jeb LEI.

Pašlaik LEI kodi jau tiek izmantoti juridisko personu identifikācijai ziņojumos par veiktajiem darījumiem ar atvasinātajiem finanšu instrumentiem saskaņā ar Eiropas tirgus infrastruktūras regulu Nr. 648/2012 (EMIR). EMIR regulējuma prasības par ziņošanu kļūs stingrākas, 2017. gada 1. novembrī stājoties spēkā Īstenošanas regulai (ES) Nr. 2017/105, kura paredz juridiskās personas darījumos ar atvasinātajiem finanšu instrumentiem identificēt tikai ar LEI kodiem.

Uzņēmumiem, kuri vēlēsies veikt darījumus ar finanšu instrumentiem pēc jauno prasību ieviešanas un kuri LEI kodu vēl nav saņēmuši, ir nepieciešams rīkoties, lai iegūtu juridiskas personas identifikatoru. Lai saņemtu LEI kodu, uzņēmumam jāvēršas pie akreditētas LEI kodu izsniedzējiestādes, kuras ir tiesīgas piešķirt juridiskās personas identifikatorus.

Pašlaik Latvijā neviena iestāde nav akreditēta nodrošināt LEI kodu izsniegšanu, savukārt Latvijas Centrālā depozitārijs ir uzsācis sarunas par iespējām nodrošināt LEI kodu piešķiršanu ar Latvijas Centrālā depozitārija starpniecību. Juridiskās personas identifikatoru saņemšanai var izmantot kādu no ārvalstu LEI kodu izsniedzējiestādēm. Saraksts ar iestādēm, kuras ir tiesīgas piešķirt juridiskās personas identifikatoru: https://www.gleif.org/en/lei-focus/how-to-get-an-lei-find-lei-issuing-organizations

Uzņēmumiem jārēķinās ar laiku, kas jāparedz identifikācijas koda piešķiršanas procesam (vienu vai vairākām nedēļām) un izmaksām, kas ir atkarīgas no konkrēta pakalpojuma sniedzēja.

Plašāka informācija par LEI kodu nepieciešamību un to saņemšanu pieejama pievienotajā datnē.

Turpmākai informācijai: Agnese Līcīte FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste tālr.: 67774808; e-pasts: Agnese.Licite@fktk.lv