Publicēts: 29.01.2016.
Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) brīdina par neregulētas elektronisko norēķinu sistēmas Webmoney Transfer darbību Latvijā, kā arī par Latvijas uzņēmumu interesi piedalīties šajā sistēmā.

Webmoney Transfer ietvaros iespējams veikt savstarpējus norēķinus ar sistēmas piedāvāto norēķinu līdzekli – webmoney, kas denominēts ASV dolāros, Krievijas rubļos, euro, zeltā, Bitcoin un citās vērtībās. Persona webmoney var iegūt dažādos veidos, tai skaitā apmainot reālo naudu pret webmoney pie kāda no sistēmas dalībniekiem.

FKTK brīdina, ka Webmoney Transfer Latvijā nav regulēta un webmoney ir pielīdzināma virtuālajai valūtai, nevis naudas līdzekļiem, kas tiek izmantoti regulētu maksājumu pakalpojumu sniegšanai Latvijā un Eiropas Savienībā. Webmoney Transfer negarantē webmoney atpirkšanu par to pašu nominālvērtību, jo valūtas vērtība var mainīties atkarībā no sistēmas iekšienē noteiktā maiņas kursa.

Elektroniskās norēķinu sistēmas Webmoney Transfer dalībnieks neemitē elektronisko naudu un nesniedz maksājumu pakalpojumu Latvijā spēkā esošo likumu izpratnē. Tādēļ šāds dalībnieks (uzņēmums) nevar saņemt elektroniskās naudas iestādes vai maksājumu iestādes atļauju. Līdz ar to uz webmoney lietotājiem neattiecas arī Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā noteiktās tiesības un lietotāju interešu aizsardzība.

FKTK vērš uzmanību, ka Webmoney Transfer komercdarbība ir saistīta ar pārrobežu maksāšanas līdzekļu kustību, bet tās mītnes valstī Krievijā šādu sistēmu tiesiskais regulējums atšķiras no Eiropas Savienības tiesiskā regulējuma. Starptautiski webmoney virtuālā valūta nereti tiek minēta kā alternatīva kriptovalūtai Bitcoin, par kuras riskiem Eiropas Centrālā Banka un FKTK jau ir publicējusi brīdinājumu (http://www.fktk.lv/lv/publikacijas/citas-publikacijas/2014/110-2014-02-12-fktk-viedoklis-par-bitcoin-un-lidzigo-instrumentu-tiesisko-regulejumu.html?highlight=WyJiaXRjb2luIl0).

Iepriekš uzskaitītās pazīmes liecina, ka sistēmas dalībniekiem (uzņēmumiem, kas piedāvā iegādāties un atpirkt webmoney virtuālo valūtu) pastāv augsts noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un terorisma finansēšanas risks. Tādēļ FKTK aicina finanšu iestādes klientu un sadarbības partneru izvērtēšanas procesā ņemt vērā, ka saistība ar elektronisko norēķinu sistēmu Webmoney Transfer, tāpat kā ar uzņēmumiem, kas nodarbojas ar Bitcoin valūtas izplatīšanu un maiņu, tiek uzskatīta par augsta riska darbību. FKTK brīdina, ka webmoney virtuālās valūtas lietotāji nevar pretendēt uz tiesībām un aizsardzību, kādu nodrošina regulētu tirgus dalībnieku sniegtie maksājumu pakalpojumi Latvijā un Eiropas Savienībā.

Turpmākai informācijai: Agnese Līcīte FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste tālr.: 67774808; e-pasts: Agnese.Licite@fktk.lv Vairāk par FKTK: www.fktk.lv, www.klientuskola.lv, Twitter.com/FKTK_LV