Publicēts: 12.11.2014.

Rīgā, 12.11.2014.
Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Izsniegta licence SIA “Qiwi Wallet Europe” elektroniskās naudas iestādes darbībai

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome šodien pieņēma lēmumu par licences izsniegšanu SIA “Qiwi Wallet Europe” elektroniskās naudas iestādes (ENI) darbībai ar tiesībām emitēt elektronisko naudu un sniegt licencē norādītos maksājumu pakalpojumus.

Šobrīd licence izsniegta divām Latvijā strādājošām elektroniskās naudas iestādēm, pārējās iestādes ir reģistrētas FKTK reģistrā.

FKTK reģistrā reģistrētās Elektroniskās naudas iestādes ir tiesīgas piedāvāt e-naudas un maksājumu pakalpojumus tikai Latvijas teritorijā un to apgrozībā esošās elektroniskās naudas vidējais apmērs nedrīkst pārsniegt divus miljonus eiro. Ja pakalpojuma sniedzējs darbību grib attīstīt arī ārpus Latvijas vai vidējais apgrozībā esošās elektroniskās naudas apjoms pārsniedz likumā noteikto slieksni, ir nepieciešams saņemt licenci elektroniskās naudas iestādes darbībai.

Elektroniskā nauda ir norēķinu līdzeklis, kas rodas, iemaksājot vēlamo naudas summu elektroniskās naudas iestādes kontā. ENI par iemaksāto reālo naudas summu piešķir elektronisko naudu līdzvērtīgā apmērā. Elektroniskās naudas vērtība tiek uzglabāta viedkartē vai datora atmiņā. Ar saņemtajiem autorizācijas rīkiem (piemēram, parole, kodu karte, norēķinu karte u.c.), elektronisko naudu var izmantot norēķiniem par dažādām precēm un pakalpojumiem tur, kur norādīts, ka tiek pieņemts šāds norēķinu līdzeklis kā e-nauda.
Vairāk: http://www.klientuskola.lv/lv/kas-tev-jazina-par-finansu-pakalpojumiem/elektroniska-nauda.html

Turpmākai informācijai:
Elīna Avotiņa
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas
Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr. 67774860, 27435292,
elina.avotina@fktk.lv