Publicēts: 31.03.2022.
Marine Krasovska, FKTK Finanšu inovāciju departamenta direktore
Marine Krasovska Latvija kļūst par arvien populārāku galamērķi Eiropā FinTech jomas uzņēmumiem – riska kapitāla uzņēmums Index Ventures pērn atzina Latviju par vienu no jaunuzņēmumiem draudzīgākajām valstīm Eiropā, Latvijā strādājošie FinTech uzņēmumi veiksmīgi izveidojuši uzņēmumus citās pasaules valstīs un kontinentos, un Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) konsultēties vēršas uzņēmumi un ideju autori, kas plāno Latvijā attīstīt inovatīvus finanšu pakalpojumus. Kas raksturo Latvijas FinTech ainavu un kas pašlaik aktuāls nozares regulējumā? FinTech Latvijā Latvijas FinTech ainava ir daudzveidīga, un, kaut arī globāli Latvijas FinTech tirgus atrodas attīstības sākumposmā, nozari raksturo kvalitatīva attīstība. Pašlaik Latvijā darbojas aptuveni 100 aktīvi FinTech uzņēmumi (starp vairāk nekā 400 jaunuzņēmumiem) dažādos uzņēmējdarbības segmentos, piemēram, maksājumu pakalpojumi, kreditēšana, investīciju platformas un kolektīvas finansēšanas platformas, kā arī regulatīvo tehnoloģiju (RegTech) un datu analīzes pakalpojumi.
Latvijā strādājošiem FinTech uzņēmumiem nav ģeogrāfisku ierobežojumu, un tie veiksmīgi izveidojuši uzņēmumus (filiāles, pārstāvniecības) citās pasaules valstīs un kontinentos: Eiropas Savienības dalībvalstīs, Šveicē, Lielbritānijā, Āfrikā, Āzijā, īpaši privātpersonu kreditēšanā, maksājumu un aktīvu pārvaldības jomās.
FKTK Inovāciju centrs 2021. gadā FKTK turpināja attīstīt FinTech vidi, paplašinot atbalsta instrumentu – Inovāciju centra un Regulatīvās smilškastes – darbību. Pagājušajā gadā FKTK Inovāciju centrā par 30% audzis konsultāciju skaits esošiem un jauniem uzņēmumiem un ideju autoriem, kas plāno attīstīt inovatīvus finanšu pakalpojumus Latvijā. Inovāciju centrā FKTK eksperti konsultē licencēšanas, uzraudzības, naudas atmazgāšanas novēršanas un citās jomās. 2021. gadā dominēja konsultācijas par maksājumu pakalpojumu sniegšanu (29%) un kolektīvo finansēšanu (24%). Līdz ar tehnoloģiju attīstību finanšu nozarē audzis uzņēmumu skaits, kas darbojas RegTech risinājumu izstrādes jomā. Uzņēmumi izstrādā naudas atmazgāšanas risku pārvaldības risinājumus, palīdz automatizēt finanšu iestāžu klientu izpētes un izvērtēšanas procesus, pārbaudīt reputāciju un palīdz izveidot kredītrisku izvērtēšanas modeļus. 18% no Inovāciju centrā sniegtajām konsultācijām pērn bija RegTech jomā. Interese vērojama arī par kriptoaktīvu pakalpojumu sniegšanu (13% no konsultācijām).
Konsultācijās FKTK eksperti sniedz rekomendācijas par dokumentu sagatavošanu licencēšanas procesam, skaidro piemērojamo regulējumu, sniedz norādes par inovatīvu finanšu produktu, pakalpojumu vai uzņēmējdarbības modeļu atbilstību licencēšanas prasībām, uzraudzībai un citiem normatīvajiem aktiem.
2021. gadā FKTK paplašināja Inovāciju centra darbību, ieviešot regulārus tematiskus pasākumus un veidojot dialogu ar tirgus dalībniekiem maksājumu pakalpojumu, kolektīvās finansēšanas un finanšu tehnoloģiju jomās. FKTK rīkotos seminārus pērn apmeklēja vairāki simti finanšu nozares ekspertu. Papildus FKTK eksperti ar savām zināšanām un pieredzi dalījās arī citos FinTech sektoram saistošos pasākumos. Pilnveidots licencēšanas process Lai stimulētu FinTech tirgus attīstību, 2021. gadā FKTK pārskatīja licencēšanas procesu un ieviesa jaunu pieeju – pirmslicencēšanas izvērtēšanu. Tā ir iespēja potenciālajiem tirgus dalībniekiem saņemt vērtīgas norādes un rekomendācijas jau dokumentu gatavošanas posmā, tā stiprinot kvalitāti un īsinot laiku tālākajā licencēšanas procesā. Lai vieglāk izprast licencēšanas gaitu, izveidoti un FKTK mājaslapā pieejami licencēšanas ceļveži kolektīvās finansēšanas un maksājumu un e-naudas pakalpojumu sniedzējiem.
Tirgus dalībniekiem pieejama arī FKTK Regulatīvā smilškaste, kas nodrošina inovatīvu finanšu produktu un pakalpojumu testēšanu regulatīvā režīmā.
Smilškaste dod FKTK iespēju labāk izprast finanšu pakalpojumu uzņēmumus un tehnoloģijas, kā arī identificēt un izvērtēt ar jauniem pakalpojumiem un biznesa modeļiem saistītos riskus, ko neaizsargā pašreizējais regulējums, un nodrošināt atbilstību normatīviem aktiem. Smilškaste ļauj identificēt juridiskus šķēršļus, kas bremzē jauno pakalpojumu attīstību un stabilitāti, kā arī stiprināt finanšu sistēmas stabilitāti un aizsargāt pakalpojumu lietotāju intereses. FKTK turpina attīstīt uzraudzības procesus, piemēram, 2021. gadā FKTK stiprināja uz riskiem balstītu pieeju maksājumu un e-naudas iestāžu uzraudzībā, veidojot dalībnieku risku izvērtēšanas modeļus, lai plānotu uzraudzības aktivitātes, pamatojoties uz dalībnieku riska profiliem. Aktuālais FinTech regulējumā Nozīmīgs fokuss patlaban ir finanšu sektora kiberdrošības stāvoklis. Kiberdrošība un risku pārvaldība sektorā ir FKTK 2022. gada uzraudzības prioritāte, īpaši ārpakalpojumu sniedzēju un mākoņdatošanas tehnoloģiju izmantošanā. Pašlaik kopā ar Eiropas Savienības uzraugiem norit darbs pie Digitālās darbības noturības regulas projekta jeb DORA (Digital Operational Resilience Act). DORA attieksies uz ļoti plašu finanšu institūciju loku, tostarp kredītiestādēm, maksājumu iestādēm, elektroniskās naudas iestādēm, ieguldījumu un ieguldījumu brokeru sabiedrībām, virtuālo aktīvu pakalpojumu sniedzējiem, alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldniekiem, apdrošināšanas un pārapdrošināšanas sabiedrībām, apdrošināšanas starpniekiem, kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniedzējiem. Svarīgi ir tas, ka DORA noteiks vairākas papildu prasības incidentu ziņošanai, drošības testēšanai un trešo pušu pakalpojumu pārvaldībai. Cita aktualitāte ir Eiropas Savienībā noritošais darbs pie vienotā kriptoaktīvu regulējuma MiCA (Markets in Crypto-assets), kas pēc tā izstrādes aizvietos valstu nacionālos regulējumus virtuālo aktīvu jomā. Kriptoaktīvu pakalpojumu sniegšanā saredzam lielas perspektīvas. MiCA regulējums sekmēs sadarbību starp valstīm, nodrošinās lielāku regulatīvo noteiktību tirgus dalībniekiem, kas iesaistīti pārrobežu darbībās, un palīdzēs inovācijām un patērētāju izvēlei finanšu pakalpojumu jomā. Jauns virtuālo aktīvu regulējums palīdzēs nodrošināt augstu patērētāju un ieguldītāju aizsardzības līmeni, tirgus integritāti un finanšu stabilitāti, kā arī piemērot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas prasības attiecībās starp dalībniekiem, kas iesaistīti virtuālo aktīvu darījumos. FKTK aicina finanšu tehnoloģiju uzņēmumus un potenciālos tirgus dalībniekus uz dialogu un konsultācijām Inovāciju centrā. Pieteikties konsultācijai var FKTK mājaslapā, sazinoties pa tālruni 67 774 922 vai 67 774 853 vai rakstot uz e-pastu fintech@fktk.lv.