Publicēts: 23.03.2022.
Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" 22. martā – saruna ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāju Santu Purgaili un Finanšu izlūkošanas dienesta priekšnieci Ilzi Znotiņu par to, kā Latvijā tiek piemērotas Krievijai un Baltkrievijai piemērotās sankcijas.
Raidījums skatāms portālā lsm.lv un klausāms raidieraksta formātā Spotify. Īsumā
  • Pašlaik Latvijas bankās Krievijai un Baltkrievijai noteikto sankciju dēļ iesaldēti 17,5 miljoni eiro, iesaldēti trīs privātpersonu un 30 juridisko personu līdzekļi.
  • Latvijas banku sektors ir zinošs sankciju piemērošanā un izveidojis mehānismus, lai atrastu patiesos labuma guvējus, sankcionēto personu tiešā vai netiešā kontrolē esošus uzņēmumus.
  • Kopumā Latvijas finanšu sektors kapitālā remonta laikā izdarījis milzīgu darbu un atbrīvojies no visiem augsta riska Krievijas aktīviem. Mūsu finanšu sistēmā noguldījumi, kas saistīti ar Krievijas izcelsmi, ir zem 1%.
  • Patlaban visi maksājumi, kas nāk no vai iet uz Krieviju un Baltkrieviju, tiek rūpīgi izvērtēti – maksājumi notiek manuāli, nekas nenotiek automātiski.
  • Finanšu un kapitāla tirgus komisijas operatīvie dati rāda, ka šī gada janvāra beigās Latvijas banku vērtspapīru portfeļos nebija Krievijas emitentu parāda vērtspapīru, bet ieguldījumi citos Krievijas emitentu finanšu instrumentos bija mazāki par 0.1% no kopējiem kredītiestāžu ieguldījumiem. Arī nebanku sektoru ieguldījumi Krievijas emitentu vērtspapīros, t.sk. netieši veiktie caur ieguldījumu fondiem, kopumā nav būtiski. 2021. gada beigās valsts fondēto pensiju shēmas, privāto pensiju fondu un apdrošinātāju ieguldījumi Krievijas emitentu vērtspapīros nepārsniedza 1% (attiecīgi 0.1%, 0.2% un 0.6%), savukārt ieguldījumu fondos Krievijas emitentu vērtspapīri veidoja 4.4% no visiem ieguldījumiem.